Dupa cum v-am mai informat, in primavara acestui an, in Azuga a fost infiintata Asociatia Spitex, asociatie de inspiratie elvetiana, care functioneaza pe baza de sponsorizari si care ofera servicii de ingrijire medicala la domiciliul batranilor, al persoanelor cu handicap sau al suferinzilor de boli incurabile.
Initiatorii proiectului Spitex Azuga sunt consilierul local Florin Suica si Adina Rieder, azugeanca plecata in Elvetia in urma cu 12 ani, lucratoare la Spitex Sevelen – orasel din cantonul St. Gallen – si presedinta Asociatiei „Medicina pentru Romania”.
Trebuie stiut ca, in Elvetia, Spitex a luat fiinta in 1994, una dintre realitatile care au stat la baza crearii sale tinand de aceea ca ingrijirea pacientilor la domiciliu este mult mai putin costisitoare decat ingrijirea realizata in unitatile spitalicesti. Serviciile pe care le acorda Spitex nu concureaza insa cu serviciile asigurate prin intermediul spitalelor, al caminelor de batrani sau al medicilor de familie, ci sunt complementare acestora. In Elvetia, Spitex ingrijeste, anual, aproximativ 200.000 de pacienti, dintre care 46 la suta repre-zinta persoane cu varste de peste 80 de ani. In medie, 60 la suta din volumul de munca prestat de lucratorii Spitex se refera la servicii de asistenta medicala efectiva, restul de 40 la suta fiind legat de servicii de menaj si infirmerie.

Trei transporturi cu ajutoare

Deocamdata, la Spitex Azuga, lucreaza doar doua asistente medicale si o infirmiera, platite in sistem part-time. In aceasta luna, cele trei lucratoare, impreuna cu o voluntara, au urmat un stagiu de pregatire in Elvetia, scopul principal al acestui stagiu fiind acela ca personalul Spitex Azuga sa invete sa-si organizeze activitatea dupa modelul elvetian. De asemenea, asisten-tele si infirmiera au avut posibilitatea sa urmeze si niste cursuri de perfectionare – resuscitare cardio-respiratorie (foto1), chinestezie si ingrijire a ranilor cronice. Tot luna aceasta, prin intermediul asociatiei „Medicina pentru Romania” si al consilierului Suica, in Azuga au sosit trei transporturi cu echipamente medicale (foto2), materiale care au fost donate Spitalului de Ortopedie din localitate si pacientilor ingrijiti la domiciliu de catre Spitex.
Potrivit Adinei Rieder, Spitex Azuga se afla inca in faza de proiect pilot, etapa care ar trebui sa se incheie in luna mai a anului 2008. De atunci si pana in 2010, fondatorii asociatiei isi propun sa extinda activitatea de ingrijire la domiciliu si in alte localitati de pe Valea Prahovei. Aceste etape ar trebui sa fie premergatoare atingerii principalului obiectiv: acela ca Spitex Azuga sa fie recunoscuta de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate – asa cum se intampla in Elvetia, unde, prin asigurarile medicale, sunt acoperite circa 30 la suta din cheltuielile anuale ale asociatiei, restul fiind suportate de catre primarii si de sponsori.
Ionut STANESCU