Ana Maxim

La Palatul Victoria din București s-a deschis, ieri, o expoziție cu obiecte populare de patrimoniu, organizată cu prilejul Sărbătorilor Pascale de Guvernul României, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”. Printre obiectele expuse se regăsesc și cele realizate de Rozica Miclescu, din Vălenii de Munte, renumită pentru covoarele și tapiseriile sale executate manual. Piesele tradiționale realizate de Rozica Miclescu au mai fost expuse de-a lungul anilor în cadrul unor expoziții din țară și din străinătate, fiind apreciate de publicul românesc și străin.
Vizitatorii mai pot admira în cadrul expoziției deschise la București lucrări ale unor artiști și meșteri populari din diferite regiuni ale țării, precum: Lucia Condrea, din Moldovița, județul Suceava, celebră pentru meșteșugul încondeierii ouălor, prin 10 tehnici pe care le-a inventat, cu simboluri străvechi, inspirate din spațiul bucovinean; Vasile Moldoveanu, meșter crucer din Moreni, județul Dâmbovița, unul dintre puținii cioplitori în lemn care mai realizează icoane de vatră – cea mai veche icoană românească de dinainte de pictură pe sticlă; Nicolae Diaconu, modelator în lut din zona Făgăraș, recunoscut pentru portretele de țărani și scenele din lumea satului lucrate în ceramică; Valeria Fercal, din localitatea Paltinu, județul Suceava, specialist în încondeierea tradițională a ouălor cu motive din zona Bucovina; Delciza Cristina Mareș, țesătoare din județul Buzău, cunoscută pentru covoarele țesute din păr de capră; prof. Vladimir Baciu, din zona Muntenia, pictor de icoane pe lemn sau sticlă, de inspirație ardelenească. În spațiul expozițional sunt prezentate costume populare, ceramică, țesături și icoane pe sticlă, ouă încondeiate, sculpturi în lemn, pictură pe sticlă etc.
“Valorile tradiționale românești sunt parte a identității noastre culturale. Ele trebuie păstrate, apărate și puse în valoare într-un spirit modern, pentru că locul lor este alături de valorile europene. Guvernul și autoritățile locale trebuie să își asume rolul de a susține valorificarea tradițiilor autentice, atât prin punerea la dispoziție a unor pârghii naționale, cât și prin utilizarea mecanismelor europene”, a declarat premierul Dacian Cioloș.