Muzeul Naţional al Ţăranului Român va intra într-un proces de consolidare şi restaurare, începând de săptămâna viitoare, după ce în acest sens va fi semnat un ordin al ministrului Culturii, urmând ca din 8 februarie să fie dezafectată expoziţia permanentă din corpul dinspre Muzeul Antipa. „Din momentul semnării ordinului (de către ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, n.r.), un document strict formal, va începe organizarea şantierului şi vor fi demarate procedurile de consolidare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Virgil Niţulescu, directorul interimar al Muzeului Ţăranului Român. Acesta a mai spus că Muzeul Ţăranului Român trebuie să relocheze birouri, magazii şi o parte din expoziţiile permanente. Astfel, expoziţia din corpul Muzeului Ţăranului Român dinspre Muzeul Antipa, în care vor începe lucrările, va putea fi văzută până pe
7 februarie, după care obiectele vor fi depozitate în interiorul instituţiei muzeale.”Procesul de depozitare va fi foarte dificil, pentru că spaţiile libere din muzeu sunt foarte mici, dar vom face eforturi, o să ne descurcăm. Se vor scoate obiectele din expoziţie, se vor duce în carantină, după care se vor ambala şi se vor duce în depozit. Obiectele vin dintr-un mediu aseptic şi trebuie să ajungă într-un mediu septic, deci trebuie să fie foarte bine conservate”, a explicat Virgil Niţulescu. De asemenea, el a mai precizat că toate expoziţiile Muzeului Ţăranului Român vor putea fi vizitate gratuit, între 5 şi 7 februarie, în cadrul unui eveniment aniversar, care va fi organizat de instituţia muzeală, la împlinirea a 26 de ani de la (re)înfiinţare. Restaurarea va dura 18 luni pentru toate cele trei corpuri ale clădirii, iar următorul corp care va fi eliberat pentru lucrări va fi cel central. Însă, expoziţiile vor putea fi reconstituite abia după şase luni de la încheierea lucrărilor.

Scade numărul turiștilor care vizitează turnul Eiffel

Aproximativ șapte milioane de persoane, din care 80% cetățeni străini, au vizitat Turnul Eiffel în 2015, cu aproape 2,5% mai puțini turiști față de perioada similară a anului 2014, una dintre cauze fiind producerea atentatelor teroriste în noiembrie la Paris, scrie AFP. Monumentul simbol al Parisului a fost vizitat anul trecut de 6,91 milioane de persoane, conform datelor publicate recent de societatea care administrează Turnul Eiffel (SETE), citate de AFP. Înainte de producerea tragicelor evenimente care au lovit capitala franceză în noiembrie 2015, frecvența turiștilor era în creștere cu 1% față de perioada lui 2014. Cei mai mulți vizitatori sunt străini, respectiv 80%, fiind vorba în principal de turiști din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Spania și Italia. Numărul turiștilor din America de Nord și din Europa a rămas stabil, însă a scăzut numărul turiștilor din Rusia și a crescut numărul turiștilor veniți din Brazilia.