O pâine coaptă în urmă cu 123 de ani în Italia, adusă în România de către un navigator care a donat-o, în anul 1915, directorului unei şcoli, este expusă, pe durata lunii martie, la Muzeul Casa „Cuză Vodă” din municipiul Galaţi. În luna martie, vizitatorii Casei „Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, pot admira o pâine coaptă în 1892, acesta fiind exponatul lunii. Purtătorul de cuvânt al instituţiei muzeale, Nicoleta Gheorghe, a declarat că pâinea a fost coaptă în vara anului 1892, în Italia, şi prezentată în cadrul Expoziţiei Italo-Americană de la Genova, din perioada 10 iulie-
4 noiembrie 1892, care marca aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb. Ulterior, pâinea a fost adusă la Galaţi de către un navigator. „Vasile Pamfil, unul dintre membrii echipajului crucişătorului Elisabeta, a intrat în posesia pâinii, inclusiv a cutiei în care fusese expusă, şi a adus-o la Galaţi. Acesta o donează în mai 1915 lui Paul Paşa, directorul Şcolii nr. 6 de băieţi din Galaţi. Întregul patrimoniu al Muzeului de la Şcoala nr. 6, inclusiv pâinea, sunt donate de Paul Paşa, în 1939, nou-înfiinţatului Muzeu de Istorie din Galaţi”, a declarat Nicoleta Gheorghe. Micro-expoziţia în care este prezentată pâinea veche de 123 de ani poate fi vizitată la Muzeul Casa „Cuză Vodă” din Galaţi în perioada 5-31 martie, de miercuri până duminică, între orele 9.00 şi 17.00. Exponatul lunii „Pâine de la 1892” face parte dintr-un proiect expoziţional derulat de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, care vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei.

Mormântul păzitorului unui templu străvechi, descoperit în Egipt

Un mormânt străvechi care aparţine lui Amenhotep, păzitorul templului dedicat zeului egiptean Amun, a fost descoperit în partea sudică a complexului Luxor, a anunţat Ministerul Antichităţilor din Egipt, citat de Reuters. Potrivit autorităţilor locale, acel mormânt datează cel mai probabil din timpul celei de-a XVIII-a dinastii egiptene (1543 – 1292 î.e.n.). Fotografiile prezentate de ministerul egiptean arată un mormânt pictat în nuanţe puternice de galben şi maro şi decorat cu numeroase hieroglife. „Mormântul conţine numeroase scene uluitoare, realizate în culori intense, cu vopsea şi ghips”, a declarat Mamdouh Eldamaty, ministrul egiptean pentru Antichităţi. „Multe dintre scene îi prezintă pe posesorul mormântului şi pe soţia lui, în faţa unei mese îmbelşugate, dar şi reprezentări ale unei zeiţe care hrăneşte un copil regal, alături de scene din viaţa de zi cu zi”, a adăugat oficialul egiptean. Mormântul a fost descoperit de o echipă de arheologi americani şi egipteni în complexul Luxor, aflat la 700 de kilometri de Cairo.