Arhitectul şef al judeţului Mureş, Răzvan Şipoş, a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că s-a vehiculat ideea excluderii oraşului Sighişoara din patrimoniul UNESCO şi că din acest motiv municipiul ar putea fi primul din judeţ în care se va recurge la demolarea construcţiilor neautorizate. „Nu am competenţă să evaluez asta, dar s-a vehiculat inclusiv ideea de excludere din patrimoniul UNESCO. Adică au fost decizii care au ridicat semne de întrebare, dacă reuşeşte administraţia să facă faţă cerinţelor de conservare. Pentru că dacă îşi pierde autenticitatea, UNESCO nu mai poate să spună oamenilor ştiţi, veniţi aici pentru că este autentic. Există riscul de excludere. Probabil că primele demolări din judeţ pentru că nu au autorizaţie se vor întâmpla aici, la Sighişoara. Nu poţi să intri într-un sit UNESCO şi să te uiţi la cimitire de maşini. Nici nu ştiu dacă au autorizaţie de construcţie sau nu. Aceasta este poarta de intrare în oraş”, a spus Şipoş, care coordonează şi comitetul de organizare a celor două situri UNESCO de pe teritoriul judeţului Mureş, de la Sighişoara şi Saschiz. Acesta a spus că există situri pe lista UNESCO în pericol, dar că, deocamdată, nu se pune problema ca situl din Sighişoara să fie într-un asemenea pericol, însă trebuie luate urgent măsuri speciale şi „trebuie să fim atenţi la orice cui”, a precizat Şipoş. El a subliniat că au fost făcute deja plângeri penale pentru intervenţii neautorizate asupra patrimoniului, că vor urma o serie de verificări ale documentelor în baza cărora s-a intervenit şi că nimeni nu va scăpa de responsabilitate, acolo unde se va constata că este cazul. „Se poate controla activitatea celor din primărie dar nu şi la beneficiar, care poate cere compensaţii din partea celor care au dat autorizaţii. Nu ne putem asuma noi, pentru un sit UNESCO, gândindu-ne că dacă am obţinut autorizaţia nu ne mai întreabă nimeni nimic.
Trebuie să le explicăm cetăţenilor că tot ceea ce avem aici, în Sighişoara, este atât de valoros încât pentru înfiinţarea unei cârciumi nu merită distrus nimic. Unii au pietruit cu ciment, ceea ce este interzis. Mâine, când se va rupe pavajul acesta, o să se asfalteze dacă nu suntem atenţi”, a accentuat acesta. Arhitectul şef al judeţului Mureş a spus că legea prevede repunerea în situaţia iniţială acolo unde există neconformităţi, însă pierderile sunt iremediabile şi că din acest motiv s-ar impune pedepse grave pentru cei care distrug clădiri de patrimoniu. „Repunerea în situaţia iniţială este destul de dificilă pentru că nu ai cum să recuperezi unele lucruri în acelaşi grad în care erau înainte, pierderi tot există. Cei care se ocupă de conservarea patrimoniului sunt foarte minuţioşi, la fiecare pietricică se uită, compoziţia varului, ş.a.m.d. la tot se uită, încearcă să fie cât mai precişi. Pentru că dacă noi facem ceva ce nu este autentic ne minţim copiii şi generaţiile viitoare. Le povestim lucruri care nu sunt adevărate”, a susţinut Şipoş.
Arhitectul a mai spus că nici măcar vopseaua folosită la clădirile reabilitate/restaurate nu este corespunzătoare, iar culorile folosite acum în Cetatea Medievală seamănă mai mult cu ceea ce e în Disney Land, decât într-un sit medieval. El a mai atras atenţia asupra materialelor improprii cu care se refac faţadele, existenţa scărilor din gresie, parcarea şi circulaţia maşinilor în cetate, precum şi indisciplina în privinţa reclamelor şi a afişajului într-un sit medieval.