Calendaristic vorbind, turismul de pe Valea Prahovei se afla in perioada de extrasezon: vacanta de vara s-a terminat acum o luna si jumatate, iar pana la caderea zapezii mai e de asteptat o luna si jumatate. Roberto Condei (foto), inspectorul de mediu al Primariei Busteni, ne-a dezvaluit ca pentru localnici perioada de toamna nu este tocmai lipsita de profit: „Aici, la munte, toamna este cel mai frumos anotimp, mult mai frumos decat vara sau decat iarna. Lumina e mai blanda, iar pomii se fac aramii. Vara, uneori, e prea cald, cat despre iarna: frig si zapada ca aici gasesti peste tot. Acum, la noi a inceput sezonul… ghebelor. Toata lumea se duce in padure sa le culeaga. Vezi oamenii cum topaie de la o ciuperca la alta, de ai senzatia ca-s salturi de veverita”, spune inspectorul, fara sa fie nici el strain de patima buretilor. Cu toate ca nu este dintre bastinasi, traind la Busteni doar de cinci ani, Condei se bizuieste pe fler si pe experienta celorlalti ca sa deosebeasca ciupercile comestibile de cele otravitoare. „Cei care traiesc aici de mult timp cunosc ghebele foarte bine. Ceilalti mai merg si la noroc. Oricum, e greu sa rezisti tentatiei de a-ti asuma riscul unei intoxicatii: ghebele sunt delicioase”. „Operatiunea ghebe” este in plina desfasurare si la Azuga, teritoriu unde relieful e mai bland si padurile mai accesibile. Cum vremea este calda la acest sfarsit de saptamana, optiunea unei excursii „lucrative” in statiunile de pe Valea Prahovei poate fi luata in calcul de orice turist.
(I.S.)

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentSpionul roman, fost diplomat
Articolul următorSUS CORTINA