La sfarsitul acestei saptamani, comuna prahoveana Valea Calugareasca va fi in sarbatoare, de vineri pana duminica desfasurandu-se in parcul de agrement din centrul localitatii cea de-a zecea editie a “Sarbatorii Vinului”.
In calitate de lider al proiectului „Incursiune in istorie pe Drumul Vinului din judetul Prahova”, Primaria Valea Calugareasca continua sirul evenimentelor destinate promovarii turistice, in cadrul manifestarilor ce se vor desfasura in cele trei zile ale sarbatorii. „Vom avea o serie de evenimente, care se vor incadra perfect in atmosfera de sarbatoare. Kitch-ul nu va avea ce cauta in Valea Calugareasca, fiind pregatite degustari de vinuri din Podgoria Dealu Mare, atmosfera de sarbatoare pe „Drumul Vinului” fiind completata de artisti consacrati, care vor evolua pe scena din parcul de agrement din centrul comunei”, ne-a declarat primarul Vasilica Neacsu.
Sarbatoarea va fi declarata deschisa vineri, 23 septembrie, cand, incepand cu ora 13.00, 14 producatori particulari de vinuri si trei societati comerciale renumite –SC Rovit SA, Fructicom si Intercom – la care se adauga doi producatori particulari de miere isi vor prezenta si comercializa produsele vizitatorilor care sunt asteptati in numar mare la festival. Vinul si mustul din pahare vor fi acompaniate, in prima zi, de artistii Dana Mares, Emilia Ghinescu si Nicu Paleru. Sambata si duminica vor inviora atmosfera ansamblurile folclorice Perinita (grupul Consiliului Judetean Prahova), Strugurelul (Valea Calugareasca), Brauletul (Valcanesti) si Domnitele (Costesti, judetul Valcea). Sambata, pe scena vor evolua cantareti de muzica populara si de muzica usoara: Ana Maria Patrascioiu, Fuego, Iulian Nicolescu, Bianca Patrascioiu si Gabriel Dorobantu. Duminica, alti artisti vor urca pe scena din centrul comunei Valea Calugareasca: Petrica Mitu Stoian, Alin Baicoianu, Iulian si Costin Ghinea, Honey si Raul.
In afara programelor artistice pregatite de catre organizatori, vineri, incepand cu ora 10.00, va avea loc lansarea oficiala a Programului Biblionet „Lumea in biblioteca mea”. Tot in prima zi a festivalului, la sediul ICDVV Valea Calugareasca va avea loc o prezentare, facuta de directorul institutului, Aurelia Tudorache, urmata de o degustare a vinurilor din podgoria Dealu Mare.
In cadrul celei de-a doua zile a „Sarbatorii Vinului”, producatorii se vor inscrie in cursa pentru desemnarea celui mai bun vin, care va fi ales in urma unui concurs de vinuri, prezidat de dr. ing. Petre Badea, renumit specialist in oenologie.
In aceeasi zi, peste 100 de radioamatori din toata tara se vor intalni la sediul Scolii cu clasele I-VIII “Ion Ionescu” din Valea Calugareasca.
In toate cele trei zile ale festivalului, mesteri olari din zona Horezu vor executa vase de ceramica, sub privirile vizitatorilor prezenti la „Sarbatoarea Vinului”, evenimentul urmand sa se incheie, duminica, la ora 22.00, cu un foc de artificii.
Violeta STOICA