Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice anunţă că peste 81.000 de elevi au obţinut certificatul de utilizator experimentat în urma evaluării competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, în cadrul sesiunii iunie-iulie 2016 a examenului de Bacalureat. Un număr de 18 candidaţi au fost eliminaţi întrucât au recurs la tentative de frauda.
De astazi şi până pe 24 iunie, va avea loc evaluarea competenţelor digitale, iar probele orale se vor încheia cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională programată între 27 iunie şi 1 iulie.
Prima probă scrisă va avea loc pe 4 iulie, la limba română, apoi, pe 5 iulie va fi proba la limba maternă, pe 6 iulie – proba obligatorie a profilului, apoi, pe 8 iulie – proba la alegere a profilului. Pe 12 iulie se vor afişa primele rezultate, până în ora 16, după această, oră elevii nemulţumiţi putând depune contestaţiile până la ora 20.
Pe 16 iulie se vor afişa rezultatele finale. Cu privire la problemele din învăţământul preuniversitar, care se răsfrâng şi asupra examenului de bacalaureat şi a evaluării naţionale, în urma consultării efectuate la nivelul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din Iaşi, şi care vizează boicotarea examenelor naţionale, 88,80% dintre membrii de sindicat sunt de acord cu boicotul. Pentru această cauză s-au strâns un număr de 3.791 de semnături.
Din consultare a fost exclus personalul nedidactic (aproximativ 1.200 de persoane), iar 30 de unităţi au anunţat că vor finaliza situaţia în cursul zilei de astăzi. Rămâne de văzut dacă la nivel de ţară se va lua decizia boicotului, şi în ce măsură acesta poate împiedica buna desfăşurare a examenelor.