Petre Apostol

În perioada 5-7 februarie, capitala Ungariei, Budapesta, a găzduit cea de-a XII-a ediţie a Turneului Internaţional „Gracia Fair Cup” la gimnastică ritmică. Au fost prezente peste 50 de delegaţii din 26 de ţări, printre care s-a regăsit şi reprezentativa României, în cadrul căreia au fost incluse şi trei gimnaste de la CSM Ploieşti, pregătite de antrenoarele Liliana Băescu şi Simona Puiu: junioarele Livia Harcan şi Alexandra Denisa Stoian şi prejunioara Miruna Ciocîrlan.
La primul concurs internaţional al anului, cele trei sportive ploieştene au avut evoluţii bune, care oferă încredere în viitor. Mai ales că în vara acestui an este programat Campionatul European, în Israel, motiv pentru care delegaţia României va mai participa şi la alte competiţii de nivel mondial în perioada următoare.
În concursul individual, la junioare, Livia Harcan s-a situat pe locul 21, obţinând o notă peste 14 puncte şi trei note peste 13 puncte. În schimb, Denisa Stoian – desemnată, în 2015, pentru al doilea an la rând, între cele mai valoroase 10 gimnaste ale ţării – a ocupat locul 24, având o execuţie de excepţie la măciuci, notată cu 14.200 puncte, bifând, totodată, încă două note de peste 13 puncte, dar o lansare necontrolată la minge i-a afectat punctajul final.
De asemenea, şi Miruna Ciocîrlan a avut o prestaţie de remarcat, reuşind să se situeze pe locul 6 în competiţia prejunioarelor.
Pentru România, la junioare au mai participat Denisa Mailat (CS Olimpia Bucureşti), ocupând locul 8 şi câştigând medalia de bronz în finala la minge, Sonia Ichim (CSM Arad), situată pe locul 14, şi Alice David (CS Olimpia Bucureşti), clasată pe locul 18.
În concursul senioarelor, reprezentanta României, Ana Luiza Filiorianu (CS Olimpia Bucureşti, clasată pe locul 4 la Jocurile Olimpice de Tineret în 2014), a avut evoluţii foarte bune, câştigând medalia de argint la individual compus, cu două note de peste 17 puncte şi cu un total de 68 de puncte, fiind cu un punct și jumătate în urma câştigătoarei – rusoaica Maria Pavlova.