O cană de ceai fierbinte, băută în oraş sau acasă, pe canapea, în faţa televizorului! De ceva vreme, tot mai mulţi români au descoperit această băutură specială, dovadă că ceainăriile au apărut la tot pasul, iar sortimentele de ceai sunt tot mai variate.
Pentru ca experienţa servirii unui ceai de calitate să fie completă, trebuie urmate câteva reguli esenţiale:
1. În primul rând, cumpăraţi numai ceaiuri bine ambalate, în niciun caz la vrac. Frunzele de ceai sunt extrem de sensibile şi îşi pierd aroma imediat. Mai mult chiar, preiau mirosurile dimprejur.
2. Pentru a-i păstra gustul şi parfumul, este bine ca ceaiul să îl ţineţi în cutii de metal ori porţelan, bine închise. În niciun caz nu ţineţi ceaiul la lumină sau împreună cu alimentele puternic mirositoare.
3. Dacă doriţi să combinaţi mai multe plante de ceai, este bine ca amestecul să conţină cantităţi mici din fiecare plantă inclusă în amestec.
4. Dacă vă doriţi un ceai cu o aromă mai puternică, adăugaţi în ceainic un cub de zahăr, înainte de a turna apa fierbinte.
5. Apropo de apă. Încălziţi-o până la punctul de fierbere. Dacă folosiţi ceaiuri granulate, puneţi mai întâi granulele în cană şi apoi turnaţi apa de la o înălţime cât mai mare.
6. Dacă vreţi să daţi o mai bună savoare ceaiului, adăugaţi multă miere şi scorţişoară.
7. Ceaiul va rămâne mai multă vreme fierbinte dacă, înainte de a-l turna, clătiţi cana cu apă clocotită.
8. Dacă vă place ceaiul negru, este bine să ştiţi că acesta trebuie să fie lăsat la infuzat minim 3 minute. Astfel că substanţele puternice pe care le conţine se vor estompa şi nu vă veţi trezi cu dureri de stomac sau de cap.
9. Dacă vă place ceaiul verde, timpul ideal de infuzare este de un minut şi jumătate. Ceaiul verde de calitate poate fi folosit de mai multe ori. A doua oară, utilizaţi o cantitate mai mică de apă caldă, ca să nu diluaţi prea mult aroma.
10. Ultima regulă este şi cea mai importantă. Folosiţi căni dedicate pentru ceai. Nu le amestecaţi cu altele, pentru că alcoolul sau cafeaua vor afecta smalţul acestora, iar gustul ceaiului nu va mai fi acelaşi.