Ana Maxim

La Ploieşti, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a fost deschisă ieri expoziţia temporară „Ce frumoasă eşti, ia Prahovei!” în cadrul căreia sunt prezentate piese de excepţie din patrimoniul muzeului: costume populare prahovene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, din zone precum Valea Teleajenului, Poienarii Burchii, Poienarii Rali. Muzeografii au ţinut să pună în valoare în special iile, spectaculoase prin complexitatea şi fineţea broderiei, prin bogăţia culorilor. În holul principal al muzeului este prezentat chiar şi cel mai vechi model de ie prahoveană. ”Modelul acesta are o foarte mare influenţă transilvăneană, pentru că Prahova este străbătută de cele două văi: Valea Teleajenului şi Valea Prahovei – străvechi drumuri de acces dinspre şi spre Transilvania. Se evidenţiază ciupagul de sub guler (partea iei de la brâu în sus, care are cusături deosebite – n.n.) şi două rânduri de broderii – una pe umăr şi una în dreptul cotului, de asemenea cu influenţă transilvăneană”, ne-a precizat Ioana Constantin, etnograf. Expoziţia este realizată în colaborare cu Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, în cadrul acesteia fiind prezentate lucrări de artă textilă, ceramică, grafică şi pictură realizate de elevii colegiului. Piesele au fost create în perioada aprilie –iunie 2015, în cadrul unui proiect educaţional, iar una dintre etapele acestuia s-a desfăşurat la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie. Aproximativ 20 de ii prahovene au fost prezentate elevilor pentru a le studia, tinerii realizând, apoi, lucrări de artă inspirate de portul tradiţional românesc. Tinerii au fost coordonaţi de prof. Galai Cristina – textile, modă, prof. Bădulescu Rita – pictură, prof. Marin
Liliana – ceramică, Ignat Iulia – grafică. Creaţiile elevilor sunt expuse în cadrul aceleiaşi expoziţii deschise ieri, alături de fotografii surprinse în timpul desfăşurării proiectului.
„Expoziţia are ca scopuri cunoaşterea şi preţuirea patrimoniului etnografic prahovean, cultivarea dragostei pentru frumuseţea şi armonia costumului popular şi promovarea unei noi viziuni asupra iei prahovene realizată de tinerii artişti de la Colegiul de Artă «Carmen Sylva»”, ne-a mai precizat etnograful muzeului. Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea „Zilei Universale a Iei” pe 24 iunie. La vernisaj au fost prezentate momente artistice realizate de membri ai cercului de canto popular, coordonator prof. Cristina Stănescu, şi cercul de dansuri populare, coordonatori prof. Sorin Petre și prof. Constantin Dogaru de la Palatul Copiilor din Ploieşti.