Ana Maxim

Actorul Claudiu Bleonţ s-a întâlnit joi cu studenţii de la Universitatea Petrol Gaze, din Ploieşti, evenimentul fiind programat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru „Toma Caragiu”. Moderator al discuţiilor a fost regizorul Mihai Lungeanu, iar alături de cei doi invitaţi s-au aflat managerul teatrului ploieştean, Raluca Nicolescu, şi rectorul UPG, Pascu Mihai Coloja. Timp de aproape două ore, tinerii l-au ascultat pe artist vorbind pe teme precum condiţia actorului, relaţia dintre actor şi personaj sau modul în care spectatorul se regăseşte în piesa pe care o vizionează, discuţiile desfăşurându-se sub genericul „Psihodrama cunoaşterii”.
„Faptul că sunt actor mă pune în condiţia ca eu să învăţ ceva în teatru şi să pot să spun, în urma experienţei pe care eu o am pe scenă, alături de colegii mei, ceva benefic oamenilor. Teatrul este extrem de necesar, mergeţi la teatru pentru că vă vedeţi pe voi”, a precizat actorul.
În stilu-i caracteristic, actorul a vorbit despre experienţele sale profesionale, amintind şi episoade mai puţin plăcute, când a fost pus în situaţia să apere valorile în care crede. Cu ani în urmă, la premiera spectacolului „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, de Matei Vişniec, de la Teatrul Naţional, Claudiu Bleonţ a luat atitudine când un spectator a strigat „Ruşine actorilor”, în contextul în care aceştia din urmă s-au străduit să ducă la bun sfârşit un spectacol deşi s-au confruntat cu o serie de defecţiuni tehnice. „L-am luat pe spectator pe scenă. Şi am zis: vedeţi ? Comunismul funcţionează pe această idee: cine nu e ca noi e împotriva noastră. Ei, Stalin n-a murit”, a declarat artistul. Incidentul a născut aprige dezbateri la vremea respectivă. „E dreptul tău să-ţi placă sau să nu-ţi placă ceea ce am făcut. Poţi să ieşi afară să scrii despre asta pe blog sau să faci o cronică şi să spui că s-a jucat prost. Dar nu în mod direct. Nu scuipa în ciorbă, dacă noi am gătit-o. Mai ales că nu ştii prin ce am trecut noi”, a precizat actorul.
Claudiu Bleonţ a declarat la Ploieşti şi faptul că a vrut să renunţe, la un moment dat, la profesie, după un incident neplăcut. În timpul spectacolului „Macbeth”, după piesa cu acelaşi nume de William Shakespeare, un spectator băut a comentat ceva. Artistul a mărturisit că i-a fugit textul din minte şi au început să îi tremure genunchii. „Am mulţumit după o vreme pentru ceea ce s-a întâmplat. Numai loviturile te întăresc. I-am strigat <>. Din disperare urlam. A doua zi, în ziar, au scris că am zis <>”, a precizat acesta.
Întrebat care a fost cel mai dificil rol, Claudiu Bleonţ le-a menţionat pe cele de om şi de tată (acesta are o fetiţă cu actriţa Iulia Lazăr) şi a amintit că, odată ce a devenit părinte, a înţeles cât de important este pentru oricine să-şi iubească şi să-şi respecte părinţii. El a mai spus că nu şi-a dorit vreodată un rol anume şi că a studiat ştiinţele umaniste, la liceu, pentru a scăpa de matematică, apoi s-a îndrăgostit de teatru. „Mi-am dat seama că îmi place să fac teatru pentru că îmi place să fiu cu oameni, să mă concentrez împreună cu ei și să fiu atent împreună cu ei”, a concluzionat actorul.