De Paştele Blajinilor, micii şi carnea au sfârâit pe grătare în mai multe cimitire din ţară, chiar lângă morminte. Este o tradiţie respectată de credincioşii care aleg să le dea astfel de pomană defuncţilor.

Într-un cimitir din Buzău, slujba ţinută la câţiva metri distanţă de un preot este acompaniată de sunetul fanfarei care se aude în tot cimitirul. Muzica lui Dan Spătaru merge perfect cu un grătar încins chiar lângă mormintele celor pentru care a fost organizată o adevărată paranghelie. Au adus mici, cârnaţi, ouă roşii, cozonac, fructe şi legume, salam, sarmale, friptură.

Fumul gros al grătarelor s-a ridicat şi în cimitirele din Ploieşti.

„E Paştele morţilor, aşa se întâmplă la noi la..în toată ţară. Ţiganii noştri sărbătoresc Paştele morţilor”, a declarat o femeie.

În tradiţia populară se spune că, de Paştele Blajinilor, sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.