Ana Maxim

Cu o tradiţie de 103 ani, Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza rămâne una dintre cele mai căutate instituţii de învăţământ din ţară. Cine reuşeşte să ocupe un loc aici trebuie să facă faţă exigenţelor profesorilor, dar şi programului de lucru riguros, organizat ca în armată. Pare greu de crezut, dar fetele sunt cele care nu renunţă aproape niciodată şi au cele mai spectaculoase rezultate, în ultimii ani.
Pe cele 120 de locuri disponibile (100 pentru băieţi şi 20 pentru fete), anual se înscriu între 800 şi 850 de candidaţi, dar numai aceia foarte buni sunt admişi. Anul trecut, media ultimului elev admis a fost 8.92, iar media ultimei eleve admise a fost 9.73! Faptul că aici studiază tineri foarte ambiţioşi este reflectat şi în rezultatele liceenilor. An de an, elevii obţin zeci de medalii şi premii la olimpiade naţionale şi internaţionale, la concursuri sportive, iar în 2014, acesta a fost singurul liceu din Prahova care a avut o promovabilitate de 100 % la sesiunea de vară a bacalaureatului. Există şi situaţii rare în care, după ce s-au chinuit să ocupe un loc în colegiu, tinerii sunt nevoiţi să renunţe la studii. „Nu toţi cei care intră în clasa a IX-a reuşesc să şi termine studiile în cadrul acestei instituţii, iar cele mai întâlnite motive de renunţare sunt cele medicale. Sunt tineri care află la controalele medicale anuale că suferă de diferite afecţiuni ce nu au fost depistate la intrarea în sistem. Or, pentru un militar sănătatea este esenţială. Pe de altă parte, există şi elevi care renunţă la colegiu pentru că nu se pot adapta rigorilor impuse. Foarte rar acest lucru li se întâmplă fetelor. De când sunt admise şi fete, doar două au renunţat la studii”, ne-a precizat comandantul Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, colonelul Horia Stănescu, el însuşi absolvent al acestei instituţii, acum 30 de ani. Tot fetele au şi ambiţia de a obţine zece pe linie. În ultimii trei ani, au existat numai şefe de promoţie, iar în anul 2014, pentru prima dată în istoria liceului, o elevă din clasa a XII-a care a deţinut gradul de plutonier adjutant (Roxana Ştefan) a predat ştafeta unei eleve cu acelaşi grad – Sorina Potcovaru (plutonier adjutant reprezintă cel mai înalt grad pe care îl poate obţine un elev pe baza rezultatelor la învăţătură). „Este benefică venirea fetelor în liceu. Sunt ambiţioase, sunt de multe ori mult mai serioase decât băieţii. Băieţii au devenit mai atenţi cu ei, mai pedanţi, mai eleganţi, parfumaţi. Clasele sunt mixte: în fiecare clasă există un număr egal de fete”, ne-a mai declarat colonelul Horia Stănescu.

Program ca la armată

În fiecare zi, elevii au un program extrem de riguros: la ora 6.00 se dă trezirea, urmează programul de înviorare, echiparea şi curăţenia în camere, în sala de studiu, în alte încăperi, pe alee etc. La ora 7.10, toţi elevii se adună în curte, unde se arborează drapelul naţional, apoi intră la masă, iar între orele 8.00 – 14.00 se desfăşoară cursuri. La ora 14.00 este momentul pentru raportul companiei, urmează masa de prânz, timp liber între orele 15.00- 16.30, iar între orele 16.30 – 20.30 – studiul individual. La ora 20.30, elevii se adună din nou pe platou pentru apelul de seară, apoi încep programul de seară (unii vorbesc la telefon cu părinţii sau prietenii, alţii studiază sau se uită la televizor). La ora 22.00 se dă stingerea, inclusiv internetul fiind oprit.

Opt candidaţi pe un loc

Tinerii care dau admitere aici vin din toată ţara, cu precădere din partea de sud a României, dar prahovenii nu sunt în număr mare. Cei care doresc să studieze în cadrul acestei prestigioase instituţii trebuie să depună un dosar de candidat la unul din centrele zonale de selecţie şi orientare. Acolo susţin probe fizice, probe psihologice şi un interviu. După ce este declarat admis, în luna mai elevul se prezintă la colegiu pentru a susţine testul grilă de cunoştinţe la limba şi literatura română şi la matematică, iar nota minimă trebuie să fie 6. Ulterior, media de la evaluarea naţională, notele de la testele susţinute la colegiu şi media anilor de gimnaziu sunt luate în calcul pentru stabilirea mediei de admitere. Toţi absolvenţii colegiului îşi continuă studiile fie în academii militare, fie în şcoli postliceale de profil, iar Ministerul Apărării îi repartizează pe posturi pe absolvenţi la finalizarea studiilor. Acesta este printre puţinele domenii în care se oferă locuri de muncă celor care ies de pe băncile facultăţilor – un motiv în plus pentru care tinerii învaţă pe rupte să urmeze o carieră militară. „Am fost atras de arme, de uniforme, de prestigiul unităţii, de prestigiul uniformei militare, dar şi de salariu şi un loc de muncă sigur după terminarea studiilor”, ne-a precizat elev plutonier major George Dima Andrei (clasa a XII-a) întrebat de ce a ales colegiul de la Breaza. Tânărul ne-a mărturisit că în primul an de studiu, cel mai greu a fost să se adapteze la programul care îl obligă să se trezească foarte devreme şi să se culce la ora 22.00. Olimpic la matematică şi fizică, Andrei va susţine admitere la Academia Militară şi îşi doreşte să ajungă ofiţer inginer, să se ocupe de transmisiuni şi de domeniul securităţii informatice. „Eu mă ghidez în viaţă după anumite principii, cum ar fi ordinea, disciplina. Aici, în liceu, le-am găsit pe toate acestea, am găsit o rampă de lansare a propriei mele fiinţe, pe toate planurile. Aici am învăţat să mă maturizez. Acesta este un colegiu de excepţie, iar calitatea predării este extraordinară. Consider că am făcut cea mai bună alegere. Mă împlinesc personal –învăţ să devin omul care vreau să fiu, şi de asemenea, obţin toate cunoştinţele demne de un viitor militar”, ne-a precizat Iulia Condruz, elevă fruntaş, în clasa a X-a, cu note de 10 pe linie şi cu performanţe la olimpiade de lectură şi de limba franceză.