Comisia Europeană a detaliat joi aceste noi măsuri, care vor intra în mod progresiv în vigoare începând din 13 decembrie, la trei ani după adoptarea lor, în urma unor numeroase confruntări şi compromisuri cu industria agroalimentară.

Potrivit executivului european, această reglementare ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai sănătos, iar pe persoanele care suferă de intoleranţă alimentară să fie mai bine protejate.

Începând de sâmbătă, prezenţa a 14 presupuşi alergeni obişnuiţi (arahide, lapte, nuci, etc) va trebui să fie foarte clar indicată pe toate alimentele, inclusiv pentru produsele neambalate, ceea ce obligă brutăriile sau restaurantele să ia măsurile care se impun.

Pentru biscuiţi sau dulciuri care conţin ulei sau grăsimi ‘vegetale’, fabricanţii vor trebui să precizeze dacă este vorba de ulei de palmier, de floarea soarelui sau de alt tip. Obligatorie este şi menţionarea adaosului de apă sau de proteine, în timp ce ‘peştele’ sau ‘carnea’ reconstituite vor trebui etichetate ca atare.

Prezenţa de ‘nanomateriale manufacturate’ va trebui, de asemenea, să fie semnalată, o regulă menită să disipeze totala nebuloasă existentă astăzi în ceea ce priveşte utilizarea lor în industrie. Incluse foarte probabil în compoziţia diverselor preparate, de exemplu a deserturilor cu ciocolată, a mezelurilor sau a supelor, se crede că aceste substanţe minuscule pot dăuna sănătăţii umane.

La presiunile industriei agroalimentare, Comisia Europeană intenţiona să limiteze această obligaţie la transparenţă, însă Parlamentul European s-a opus acestui lucru.

‘Patriotismul alimentar’ va beneficia de extinderea, la carnea de porc, oaie, capră şi pasăre, a indicaţiei obligatorii de origine, impusă până acum doar cărnii de vită.

Transparenţă va trebui să existe şi în ceea ce priveşte provenienţa cărnii de peşte, al cărui nume comercial şi specie vor trebuie să fie precizate, împreună cu zona de unde acesta a fost capturat şi modalitatea în care a fost pescuit.

Excepţia: Crenvurştii şi mousse-urile de ciocolată

În schimb, mousse-urile de ciocolată şi crenvurştii vor putea continua să fie comercializaţi încă trei ani fără etichetare nutriţională (valoarea energetică, cantitatea de sare, de zahăr, de materii grase). Afişarea acestor date nu va deveni obligatorie decât de la 13 decembrie 2016.

Însă, chiar dacă producătorii menţionează deja de bună voie aceste valori, de acum ei vor trebui să o facă de o manieră ‘lizibilă şi vizibilă’: în cifre sau cuvinte şi nu prin pictograme sau simboluri.

Aceste reglementări vor trebui să se aplice şi vânzărilor online. Pentru a garanta respectarea acestor reguli, UE examinează în prezent o înăsprire a controalelor şi sancţiunilor, care vor trebui să fie ‘disuasive’, potrivit unei surse europene.