A.M.

Spectacolul „Dragonul” al Teatrului pentru copii „Ciufulici“ din Ploiești a fost premiat, recent, la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului de teatru pentru copii „Aşchiuţă”, de la Piteşti. Juriul de specialitate- alcătuit din actorul şi regizorul Toma Hogea, actriţa şi regizoarea Maria Mierlut, scenografa Clara Daranga şi criticul de teatru Cristiana Gavrilă – a acordat acestui spectacol distincţia pentru cea mai bună scenografie, iar întreaga distribuţie a obţinut premiul de interpretare – arta mânuirii păpuşii.
„Dragonul“ este un spectacol inspirat de măștile și păpuşile teatrului tradițional japonez Bunraku, regia spectacolului îi aparține Lilianei Gavrilescu, iar scenografia este semnată de Mihai Androne. “Invidios pe armonia familiei luptătorului Tahiro, maleficul vrăjitor Karura, prin puterea magiei negre, îi răpeşte frumuseţea soţiei sale Komiko şi pe fiul lor, Aki, pe care îl transformă în dragon. Sub îndrumarea maestrului Tengu, Tahiro porneşte într-o lungă călătorie către Lumea de dincolo pentru a-şi salva fiul. În periplul său, el primeşte o sabie fermecată care îl ajută să învingă demonii şi să-şi elibereze fiul.Odată ruptă vraja, Aki redevine băieţelul vesel de altădată, iar Komiko îşi recapătă frumuseţea atât de invidiată”, se arată în synopsisul spectacolului.
Festivalul de la Pitești, în cadrul căruia această producție teatrală a primit distincții, este organizat de Teatrul pentru copii şi tineret „Aşchiuţă”, secţie a Teatrului „Al.Davila” Piteşti, şi reuneşte spectacole de teatru ale celor mai importante instituţii teatrale pentru copii din ţară. Distincţiile acordate la această ediţie continuă seria începută anul trecut, când spectacolul “Peter Pan” al Teatrului pentru copii „Ciufulici“ a obţinut premiul pentru cea mai bună scenografie – Eugenia Tărășescu Jianu, şi cel special al juriului pentru management cultural – Mihaela Rus.