Institutul de Oncologie din Iaşi a introdus o metodă de radioterapie revoluţionară, prezentă până acum doar în spitalele private. Radioterapia este considerată cea mai performantă metodă de tratament şi dă speranţe de vindecare pacienţilor care au tumori situate în zone sensibile, precum cea pulmonară sau cerebrală.

Diagnosticate cu cancer de col uterin, Laura şi Mihaela au început şedinţele de radioterapie si spun ca rezultatele se văd deja, la doar 3 luni de la aflarea veştii că sunt grav bolnave. Ele spun că nu şi-ar fi permis un astfel de tratament într-un spital privat.

Tratamentele cu radioterapie se fac gratuit la Institutul de Oncologie, cheltuielile fiind decontate de Casa Judeţeană de Asigurari de Sănătate. În sistem privat, o astfel de şedinţă porneşte de la 40 de lei.

„Suntem singurul centru medical care oferă aceste servicii gratuit pacienţilor de oriunde ar fi ei din România”, a declarat Dan Dimofte, director medical IRO Iaşi.

Un tratament cuprinde de la 25 şi până la 35 de şedinţe de radioterapie, la care se adaugă şi cele de chimioterapie.

„Metoda aduce avantaje în cazul unor tumori greu abordabile prin metoda clasică întrucât poate proteja mai eficient structurile critice din jur. Deci putem administra o doză mare de radiaţii cu efecte secundare reduse”, a precizat Anca Munteanu, şef secţia de Radioterapie, IRO Iaşi.

La Institutul Regional de Oncologie vin la tratament, zilnic, peste 100 de pacienţi din întreaga Moldovă, diagnosticaţi cu cancer pulmonar, cerebral sau ORL.