Dosarul în care Alina Bica, şefa DIICOT, este anchetată pentru abuz în serviciu, lovește puternic. În dosarul retrocedărilor ilegale de milioane de euro sunt implicaţi apropiaţi ai cuplului Udrea-Cocoş, foşti înalţi funcţionari şi parlamentari. În concluzie, o mână spală pe alta şi împreună faţa. Afacerile ilegale au fost date în vileag, joi seara, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Întregul dosar care a zguduit din temelii lumea magistraţilor din România a pornit de la omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, un apropiat al cuplului Udrea-Cocoş. Aşa se explică şi întâlnirile aproape zilnice pe care le avea cu fostul soţ al Elenei Udrea şi cu Eugen Bejinariu. Compania selectă în care se învârtea i-au adus zeci de milioane de euro din tunuri imobiliare. Prieteniile ajunseseră atât de strânse, încât imediat după arestarea lui Dorin Cocoş în dosarul Miocrosoft, Stelu a participat la „întâlnirea de criză” din biroul lui Remus Truică unde personaje cheie din dosar s-au reunit pentru a şterge urmele şpăgii, potrivit România TV.

Legătura dintre Gheorghe Stelian şi Alina Bica este una mai veche. În 2011, şefa suspendată a DIICOT ocupa funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi a fost desemnată în acea perioadă în comisia de despăgubiri din cadrul ANRP. Atunci, ea l-a ajutat pe Stelu să obţină o despăgubire record pentru un teren.

În comisia din care făcea parte Bica, mai erau şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP şi Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, alături de Oana Vasilescu.

Cu toţii au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţu Emil. Valoarea terenului de 13 hectare din zona Plumbuita din Capitală a fost supraevaluată cu suma de 61 de milioane de euro. Potrivit procurorilor, de bani au beneficiat Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici şi Gabriel Gheorghe. Afacerea ilegală a ajuns, însă, pe mâna DNA-ului.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat vineri că DNA a extins cercetările pentru trei fapte noi de corupţie şi pentru alte persoane în dosarul de corupţie al şefei DIICOT, Alina Bica. Totodată, DNA a obţinut probe noi împotriva procurorului Bica.

„Am obţinut probe noi şi le-am prezentat CSM, am venit cu un nou aviz. E important ca noi să fim profesionişti şi consecvenţi în ceea ce facem şi să ne bazăm solicitările pe fapte din dosar. Probele noi au vizat declaraţii date ieri şi înscrisuri puse la dispoziţia procurorilor în cadrul audierilor. Cei implicaţi au colaborat cu procurorii, au făcut denunţuri şi au adus la cunoştinţă alte detalii în legătură cu acest dosar”, a explicat Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la CSM.

„S-au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupţie. Sunt atât fapte noi, cât şi persoane noi”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Pentru serviciul făcut afaceristului Gheorghe Stelian, Alina Bica, cea care ulterior a devenit şefa DIICOT, ar fi primit un teren de 5.000 metri pătrați la Snagov, pe malul lacului. Terenul ar fi înregistrat pe numele unei alte persoane.

De altfel, numele Alinei Bica apare şi în dosarul fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar. Ea a fost interceptată în timp ce discuta cu Sorin Blejnar despre diverse posturi din cadrul ANAF. În 2010, Alina Bica era la Ministerul Justiţiei. Cei doi au fost interceptaţi în timp ce discutau despre promovarea unei cunoştinţe a Alinei Bica într-o funcţie din cadrul Fiscului.

SORIN BLEJNAR: Bun, ea e şef de birou la contestaţii la Braşov.

ALINA BICA: Şi e şef de birou şi aici.

SORIN BLEJNAR: Si e şef de birou la birou’ central de asistenţă contribuabil.

ALINA BICA: Da puiule

SORIN BLEJNAR: Auzi, când o să mă retrag din sistem, o s-o dau afară şi-o să mă duc în locul ăla!

ALINA BICA: De ce? E foarte bun locul?

SORIN BLEJNAR: Birou de asistenţă contribuabil? Tu ce vorbeşti?

În urma audierilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Alina Bica a fost reţinută pentru 24 de ore sub acuzaţia de abuz în serviciu. Alături de ea, au mai primit mandate şi Dragoş Bogdan, fostul vicepreşedinte al ANAF, Lăcrămioara Alexandru şi Emil Nuţu.