Ana Maxim

Turiştii care ajung în comuna Dumbrăveşti nu ar trebui să rateze situl arheologic “Castrul şi băile romane Mălăieşti” – obiectiv considerat de importanţă naţională. Castrul este amplasat în extremitatea sudică a unei terase situate la confluenţa râurilor Teleajen şi Vărbilău, în punctul „La Cetate”, în apropierea sa aflându-se băile romane. Cercetările realizate în ultimii ani au scos la iveală informaţii interesante despre organizarea activităţii soldaţilor romani staţionaţi în zonă, în urmă cu aproape 2000 de ani. În incinta sitului arheologic (mai exact lângă ruinele vechilor băi), sunt amplasate panouri cu informaţii despre studiile efectuate de arheologi, dar şi schiţe ale fortificaţiilor şi ale băilor romane, hărţi ale Daciei etc., astfel încât turiştii care ajung aici să înţeleagă mai bine istoria locurilor.
Cercetările arheologice în zonă au fost realizate în mai multe etape, primele datând încă din anii ’30. Acestea au fost reluate acum câţiva ani, specialiştii având în prezent o imagine mult mai clară în legătură cu activitatea soldaţilor romani. Au fost cercetate atât castrul, delimitându-se laturile acestuia, cât şi băile romane- ce au fost descoperite aproape în totalitate. Castrul era, de fapt, o fortificaţie construită din lemn şi pământ ce constituia locul de garnizoană al unităţii militare romane. Cel de la Dumbrăveşti a fost construit pe vremea împăratului Traian, în timpul campaniilor care au dus la cucerirea regatului dac, între anii 101-106. Istoricii au ajuns la concluzia că fortificaţia a fost utilizată doar în timpul lui Traian. Până în prezent nu se cunosc, însă, date certe privind trupa care a staţionat aici şi nici informaţii privind unităţile care ar fi produs materialul de construcţie.
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi primarul din Dumbrăveşti, Valentin State, au vizitat recent situl amintit, ce face parte din proiectul “Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurii conexe – Dumbrăveşti”, finanţat de Consiliul Judeţean Prahova. Edilul comunei ne-a precizat: „Au fost descoperite cazarma unde staţionau soldaţii, un cuptor unde se fabrica pâinea, multe cioburi de vase dacice şi romane, vârfuri de lance intacte, monede de pe timpul împăraţilor Domiţian şi Traian. Cea mai importantă descoperire este pe partea de vest a castrului. La o adâncime de 2,4 metri s-au găsit resturile stâlpilor valului de apărare. Castrul era prevăzut cu un val de apărare din pământ cu înălţimea de 2 metri, iar palisada de 4 metri înălţime era făcută din scândură şi din bârne de stejar. Un alt element important al castrului şi deosebit faţă de altele de pe teritoriul României: era singurul castru cu patru intrări, toate fiind identificate ”. În ultimii ani, cercetările s-au axat pe băile romane. Chiar dacă soldaţii au stat în zona respectivă o perioadă relativ scurtă, clădirea respecta toate standardele arhitectonice ale vremii, fiind formată din vestiar, bazin cu apă rece, bazin cu apă caldă, baia de aburi sau sauna. De asemenea, camerele erau încălzite prin sistemul specific roman de încălzire prin pardoseală şi pereţi, numit „hypocaustum”. În prezent, ruinele băilor sunt acoperite cu un material special, pentru a fi protejate, şi împrejmuite cu sârmă ghimpată. Potrivit primarului Valentin State, în zonă s-au găsit anul acesta 52 de monede, din perioada împăratului Traian şi din perioada lui Domiţian, dar şi vase în care se bănuieşte că se găseau parfumuri şi uleiuri.
Cu ani în urmă, au fost localnici care au găsit în zona castrului roman cărămizi pe care le-au folosit la construirea propriilor case. Una dintre locuinţe a fost demolată, iar acum autorităţile locale vor să recupereze materialul de construcţie valoros din punct de vedere arheologic. ”Încercăm să ne înţelegem cu proprietarul clădirii şi să luăm piatra din clădirea care s-a demolat pentru a o folosi la reconstruirea acestor ziduri”, a declarat edilul comunei. Autorităţile judeţene intenţionează să amenajeze la Dumbrăveşti o secţie exterioară a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, având în vedere descoperirile arheologice deosebit de importante din această comună.