Amnistia fiscală a medicilor de familie a fost adoptată, marţi, de deputaţi. Potrivit proiectului de lege care a trecut de Cameră, medicii de familie nu vor mai fi nevoiţi să dea înapoi statului banii primiţi pentru funcţionarea centrelor de permanenţă.

Un număr de 1.157 de medici de familie care au efectuat gărzi în centre de permanenţă urmează să beneficieze de amnistie fiscală.

Proiectul de lege, iniţiat de 41 de parlamentari, a fost deja adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

„Prezenta lege se aplică medicilor de familie care au asigurat, în perioada 28 mai 2008 – 1 iunie 2011, continuitatea asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă. Se aprobă exonerarea de la plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor de admnistrare şi funcţionare ale cabinetelor medicale şi accesoriile aferente, din perioada 28 mai 2008 – 1 iunie 2011, rezultate din deciziile de impunere emise de casele judeţene de asigurări de sănătate, drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi a unor prejudicii”, prevede proiectul de lege.

Proiectul stabileşţe însă că cei care au dat deja banii înapoi până la intrarea în vigoare amnistierii fiscale, rămân cu ei daţi şi nu le vor mai fi restituiţi.

Conform expunerii de motive, un audit al Curţii de Conturi a constatat neconcordanţe în ceea ce priveşte plata medicilor pentru asigurarea serviciului de permanenţă din mai 2008 şi până în iunie 2011.

În unele cazuri, sumele care trebuie date înapoi statului ajung şi la 20-25.000 de lei. Propunerea legislativă prevede astfel „scutirea de la plata acestor bani a medicilor care le-au cheltuit”.

Iniţiatorii atrag atenţia că dacă medicii nu ar fi exoneraţi de la plata acestor sume, există pericolul ca medicii să nu mai facă gărzi în centrele de permanenţă.

Amnistia fiscală a medicilor de familie nu este singura facilitate adoptată de Guvern şi trecută prin Parlament.

La începutul lunii septembrie, deputaţii au adoptat legea care amnistiază fiscal peste 12.000 de mame şi 80.000 de pensionari.

Legea a primit unde verde în Parlament, după ce, deputaţii au adoptat extinderea amnistierii la toţi bugetarii cu venituri salariale constatate nelegale Curtea de Conturi, adică 25.000 de angajaţi. Astfel, toţi bugetarii care au primit sporuri sau alte venituri salariale pe nedrept au scutiţi de la înapoierea banilor luaţi în plus de la stat.