D. Constantin

De la începutul acestui an, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – structură aflată în subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) – au monitorizat activitatea a 62 de societăţi comerciale (între care se regăsesc şi câteva cu sediul în Prahova), care au realizat achiziţii intracomunitare sau importuri de legume şi fructe în ultimii doi ani. Concluzia inspectorilor a fost îngrijorătoare: bugetul statului a fost prejudiciat cu peste 24 milioane de euro, reprezentând neplata TVA aferentă comercializării legumelor şi fructelor către marile lanţuri de retail Metro, Selgros, Carrefour, Lidl, Billa, Real, Cora, Mega Image.
Conform inspectorilor antifraudă, afacerea era controlată de un grup restrâns de persoane de origine turcă şi funcţiona pe două paliere distincte. Astfel, primul palier era constituit din 58 de firme tip “fantomă”, înfiinţate pe numele unor persoane având o situaţie materială precară (cetăţeni români sau arabi, refugiaţi din zone de conflict) care, în schimbul acceptului de a deveni… oameni de afaceri peste noapte, primeau între 100 şi 200 de lei pentru fiecare firmă înmatriculată pe numele lor. Aceste firme – care fie nu declarau obligaţiile fiscale, fie refuzau să le achite şi intrau în insolvenţă – aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori pentru alte trei firme din al doilea palier, menit să confere aparenţa legalităţii şi seriozităţii necesare colaborării cu marile lanţuri de retail. Prin această manevră, în ultimii doi ani au fost importate şi comercializate în ţara noastră aproximativ 570 tone (28 de TIR-uri) de legume şi fructe, în principal banane şi portocale provenite din diverse ţări ale Uniunii Europene (Olanda, Franţa, Grecia, Italia) şi citrice importate de la o firmă din Turcia, controlată de tatăl uneia dintre persoanele implicate în această afacere necurată.
Potrivit legii, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mărfuri, TVA se înregistrează cu taxare inversă, adică urmează să fie colectată la vânzarea produselor. Pentru a se sustrage însă de la această plată, marfa se înregistra cu TVA deductibilă de la firmele “fantomă” interpuse pe lanţul de comercializare. În cazul importurilor, obligaţiile fiscale erau preluate de aceleaşi firme tip “fantomă”, după care societăţile comerciale de pe cel de-al doilea palier solicitau …compensarea debitelor fiscale. Astfel, prin aceste mecanisme de fraudă, sumele încasate la bugetul statului reprezentând, în principal, TVA şi impozit pe profit, au fost foarte mici în comparaţie cu volumul achiziţiilor intracomunitare sau cu cel al importurilor de mărfuri efectuate.
În comunicatul remis presei de DGAF se mai arată, de asemenea, că, recent, echipe de inspectori antifraudă fiscală, în cooperare cu organe de cercetare penală din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au descins la sediile firmelor şi la adresele persoanelor implicate în această afacere mafiotă, ocazie cu care procurorii au dispus reţinerea a 12 persoane cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Totodată, au fost descoperite în stoc aproximativ 700 tone de legume şi fructe, echivalentul a 4 milioane de euro reprezentând sume de încasat de la marile lanţuri comerciale, instalaţii de coacere a bananelor, terenuri, autoturisme de lux aparţinând acestor indivizi, bunuri asupra cărora organele de urmărire penală au dispus instituirea măsurilor asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului produs bugetului statului.