Violeta Stoica

Un proiect de hotărâre de guvern, care va intra în discuţia Executivului într-una dintre şedinţele viitoare, prevede transferul managementului asistenţei medicale al Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti de la Consiliul Municipal la Consiliul Judeţean Prahova. Acelaşi proiect – care vine ca urmare a unor hotărâri luate deja de către consilierii locali ploieşteni şi de către consilierii judeţeni – prevede şi desfiinţarea Spitalului de Boli Infecţioase şi transformarea acestuia în secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Toate aceste modificări vor fi realizate pentru a simplifica apariţia Spitalului de Copii din Ploieşti, proiect al primarului Iulian Bădescu, urmând ca viitoarea unitate medicală să funcţioneze – după realizarea recompartimentării interioare – în fostul sediu al Petrom, situat în centrul municipiului.
Practic, prin viitoarea hotărâre va fi modificat un alt act normativ emis în anul 2010, prin care a fost aprobată lista unităţilor sanitare cu paturi pentru care s-a transferat managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale. La vremea respectivă, a fost încheiat un protocol de predare-preluare între Direcţia de Sănătate Publică Prahova şi Consiliul Local al Municipiului Ploieşti, iar acesta a preluat ansamblul de competenţe şi atribuţii aferente managementului unei unităţi sanitare cu paturi din judeţul Prahova, respectiv Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti. Prin acelaşi act normativ, Consiliul Judeţean Prahova a preluat managementul asistenţei medicale pentru Spitalul de Pediatrie Ploieşti.
În cadrul proiectului de hotărâre de guvern, se propun transferul managementului asistenţei medicale pentru Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, de la Consiliul Local Ploieşti la Consiliul Judeţean Prahova, precum şi desfiinţarea şi reorganizarea acestui spital ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
Reorganizarea menţionată, precum şi structura organizatorică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, rezultată în urma acestor schimbări, se vor aproba – conform documentului menţionat – prin act administrativ al conducătorului autorităţii publice care preia Spitalul de Boli Infecţioase, cu avizul Ministerului Sănătăţii, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Predarea-preluarea managementului între cele două autorităţi publice locale se va efectua pe bază de protocol, în termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.
Conform proiectului de HG, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti va fi preluat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar personalul tehnic, economic, administrativ şi de întreţinere va fi preluat tot la unitatea medicală respectivă, în limita normativului de personal sau va fi redistribuit la alte unităţi sanitare aflate în administrarea Consiliului Judeţean Prahova, respectiv la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti.
Hotărârea de guvern vine ca urmare a demersurilor făcute de autorităţile locale prahovene, care, prin hotărâri ale Consiliului Local Ploieşti şi ale Consiliului Judeţean Prahova, au stabilit bazele acestor transferuri. Totul a plecat de la mandatarea primarului municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, pentru susţinerea unor negocieri şi semnarea cu SC OMV Petrom SA a contractului de sponsorizare în vederea preluării cu titlu gratuit şi liber de sarcini în proprietatea municipiului a imobilului situat în municipiul Ploieşti, Piaţa Eroilor nr.1A, în care se va înfiinţa Spitalul Public de Pediatrie.
În luna aprilie 2013, Consiliul Local Ploieşti şi-a exprimat acordul pentru transferul managementului asistenţei medicale al Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti la Consiliul Judeţean Prahova, iar consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru preluarea managementului asistenţei medicale a Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti, desfiinţarea acestuia prin reorganizare ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
De asemenea, Consiliul Local Ploieşti şi Consiliul Judeţean Prahova au aprobat şi trecerea imobilelor în care funcţionează în prezent cele două spitale în proprietatea publică a autorităţii care va prelua şi managementul asistenţei medicale. Astfel, clădirile Spitalului de Boli Infecţioase vor trece în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Prahova, iar imobilele în care funcţionează Spitalul de Pediatrie vor trece în proprietatea publică a Consiliului Local Ploieşti.