Persoanele decedate pot fi depuse în sicrie neacoperite în case mortuare ori în biserici doar în baza unui certificat de îmbălsămare. Aşa prevede un nou ordin al Ministerului Sănătăţii, Ordinul 119, publicat în Monitorul Oficial pe 21 februarie 2014. Reglementarea intrată în vigoare deja de trei luni este departe de a fi pusă în aplicare. Treptat însă, lucrurile probabil că se vor schimba, noile prevederi legale fiind impuse pentru protejarea sănătăţii publice.

Ordinul 119/2014 al Ministerului Sănătăţii are un capitol special (VIII) dedicat normelor de igienă privind administrarea cimitirelor, crematoriilor umane, înhumarea, transportul şi deshumare cadavrelor umane, scrie monitorulsv.ro. Una din modificările esenţiale este la articolul 87, care prevede că „persoanele decedate vor putea fi depuse înainte de înhumare în sălile de ceremonii funerare numai pe baza certificatului de îmbălsămare”.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava este instituţia care trebuie să urmărească aplicarea ordinului la nivel de judeţ. Doctorul Ludovic Abiţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, a admis că mai este mult până când legea va putea fi pusă în aplicare unitar, cu atât mai mult cu cât nu sunt prevăzute încă sancţiuni pentru cei care nu respectă obligativitatea scoaterii unui certificat de îmbălsămare.

„Îmbălsămarea prealabilă este oricum o chestiune care se practica şi până acum, chiar dacă în mod neoficial. Este adevărat că nu toate cadavrele expuse conform obiceiurilor noastre sunt îmbălsămate, însă din practica noastră nu cunoaştem să se fi produs îmbolnăviri din această cauză”, a declarat Ludovic Abiţei.

Cadavrele pot transmite boli

Pe de altă parte, Abiţei a mai spus că măsura este una normală, oamenii putând fi în pericol dacă intră în contact cu un cadavru.

„Nu putem spune că este o măsură exagerată, este o măsură de protecţie în plus, în condiţiile în care populaţia atinge cadavrele care sunt medii de cultură perfecte pentru agenţii patogeni şi atunci oricând pot deveni o cale de transmitere a unor boli”, a explicat Abiţei.

DSP Suceava va monitoriza pentru început doar cazurile care pun probleme deosebite, când este vorba de persoane decedate din cauza unor boli contagioase. În cazul acestora, înainte de expunerea în sălile de ceremonii funerare trebuie avizul expres al instituţiei.

Punerea capacului pe sicriu poate rezolva problema îmbălsămării

În aceste condiţii, pentru a respecta prevederile legale, familia unei persoane decedate are două opţiuni. Fie apelează la o firmă specializată şi realizează îmbălsămarea cadavrului, fie depune defunctul în sicriu cu capacul închis.

Preotul Dumitru Gliga, parohul bisericii de lângă Cimitirul Pacea, unde se află şi o casă mortuară, a precizat că noul ordin nu i-a fost adus încă la cunoştinţă, condiţii în care nu se cere în mod expres certificat de îmbălsămare.

„La persoanele decedate în spitale se emit oricum astfel de certificate de îmbălsămare, însă la cei care trec la cele veşnice acasă, nu prea. Până în acest moment ştim doar că este obligatorie adeverinţa de înhumare care se opreşte de cei de la administrarea cimitirului”.

Expunerea cadavrului cu sau fără capac la sicriu nu are legătură strictă cu religia

Cât priveşte expunerea cadavrului în casele mortuare cu sau fără capac la sicriu oamenii au păreri împărţite, spune preotul.

„Sunt unii care doresc neapărat ca decedatul să fie expus fără capac, în timp ce alţii vor cu capac. Noi încercăm să îi convingem de a doua variantă, însă de fiecare dată rămâne la latitudinea familiei”, a explicat preotul. Dumitru Gliga a mai spus că din punct de vedere al învăţăturii creştine nu există o regulă care se impună expunerea cadavrului pe perioada depunerii în casa mortuară sau în biserică.

El a mai spus că la casa mortuară de la Cimitirul Pacea există şi o vitrină frigorifică, în care, la cererea familiei, se poate depune sicriul, tocmai pentru a se evita un contact direct cu trupul neînsufleţit.

Un alt preot, Alexandru Zofotă, de la Parohia Sf. Înviere Suceava, a declarat că noul ordin este unul benefic şi consideră că numărul decedaţilor cu certificate de îmbălsămare depuşi la casele mortuare este oricum semnificativ. Acesta s-a referit la cei care ajung la casele mortuare după ce au decedat în spitale. Certificatele de îmbălsămare sunt o practică obligatorie pentru persoanele decedate în spital sau cele care fac obiectul unor morţi suspecte şi sunt autopsiate de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava.