Elevii care vor absolvi, anul acesta, clasa a VIII-a au avut posibilitatea să se înscrie, în zilele de 26 şi 27 mai, în clasele de învăţământ profesional cu durata de trei ani, înfiinţate începând cu anul şcolar 2014-2015. În Prahova, interesul tinerilor pentru obţinerea calificărilor în diverse meserii este destul de mare.
Pe cele 896 de locuri în învăţământul de stat şi cel particular s-au înscris 969 elevi, aşa că, în unele unităţi liceale, vor fi organizate probe pentru selectarea celor mai buni dintre candidaţi. În unele unităţi de învăţământ vor concura chiar şi trei sau patru elevi pe un loc.
De exemplu, la Liceul Tehnologic Administrativ şi de Servicii „Victor Slăvescu” din Ploieşti, la clasa de turism şi alimentaţie (calificarea bucătar) s-au înscris 106 elevi pe cele 28 de locuri, la Liceul Tehnologic de Servicii „Sfântul Apostol Andrei” din Ploieşti, sunt 107 candidaţi pentru cele 28 de locuri de la clasa de estetica şi igiena corpului – calificările frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, la Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” din Vălenii de Munte, 97 de elevi vor să ocupe cele 28 de locuri din clasa de turism şi alimentaţie şi să devină ospătari, potrivit informaţiilor obţinute de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova. În schimb, pentru clasa de mecanică de la Liceul Tehnologic “Ludovik Mrazek” din Ploieşti au optat doar 6 elevi, iar pentru clasa de industrie textilă şi pielărie de la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Ploieşti – doar trei elevi. Pe 10 iunie, acolo unde este cazul, se va desfăşura proba suplimentară de admitere, iar pe 16 iunie vor fi afişate rezultatele. Calculul mediei de admitere se va realiza în două moduri. Dacă numărul de candidaţi nu depăşeşte numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, media de admitere în învăţământul profesional (MA) este egală cu media generală de absolvire a claselor V-VIII (ABS) plus de trei ori media de la evaluarea naţională (EN), totul împărţit la 4. Dacă numărul de candidaţi este mai mare decât numărul de locuri oferite de unitatea de învăţământ, media de admitere se calculează astfel: 70 x MA+ 30 x PSA (nota la proba suplimentară de admitere), totul împărţit la 100.
Candidaţii respinşi la admiterea în învăţământul profesional cu durata de trei ani precum şi cei admişi – care doresc să renunţe la locul ocupat se pot înscrie la admiterea în învăţământul liceal. În iulie şi august vor avea loc următoarele etape de înscriere în învăţământul profesional de trei ani, pe locurile rămase libere. Elevii vor studia numai în unităţile de învăţământ profesional şi tehnic acreditate sau autorizate şi numai acolo unde există un contract încheiat cu o firmă, la care se şi organizează practica elevilor.