Dacă am face un sondaj, cu siguranţă florile de mac s-ar regăsi printre preferatele multor femei. Delicatele flori roşii îţi încântă privirea la începutul fiecărei veri. Dacă se întâmplă să te afli în mijlocul unui câmp de maci, culege şi nişte petale, care să te ajute la iarnă, când o să răceşti.

Macul este foarte raspandit pe campii, mai ales in culturile de cereale. In medicina traditionala sunt folosite in special semintele de mac, dar si florile sale au proprietati terapeutice. Florile de mac contin mucilagii, tanini, alcaloide si antocianozide si au efecte analgezice, sedative, emoliente si expectorante. Petalele de mac se culeg in lunile de varf ale infloririi macilor, mai si iunie, si se usuca in straturi subtiri.

Flori de mac pentru afectiuni respiratorii

Florile de mac sunt foarte bune pentru tuse uscata si raguseala. In acest caz este indicata o infuzie de flori de mac, utile de asemenea si pentru insomniile usoare. Infuzia se face dintr-o lingura de petale uscate, la o cana de apa. Dupa ce petalele s-au infuzat 10 minute, se strecoara si se indulceste infuzia cu o lingurita de miere. Se beau doua, trei cani pe zi.

Infuzia de flori de mac este utila si in caz de migrena, dureri de cap, bronsita acuta, laringita acuta, angina pectorala si gripa. De asemenea, ea are efecte sedative si limiteaza nervozitatea, anxietatea si emotivitatea. In afectiunile nervoase, nu este recomandat sa asociezi macul cu alte plante sedative.