La sfârşitul secolului al XIX-lea, în ţările anglo-saxone s-au creat primele parcuri naţionale, pentru a conserva intacte situri grandioase, pentru a proteja biotopuri rare sau extraordinare ori locuri pe cale de dispariţie. În România, primul parc de acest fel a fost Parcul Naţional Retezat, potrivit unui comunicat pe care l-am primit de la Asociaţia „Drumeţii Montane”. Acesta a luat fiinţă în anul 1935. Suprafața parcului a aparținut Casei regale, fiind domeniu de vânătoare. În 1979, parcul a devenit cunoscut ca Rezervaţie a Biosferei datorită statutului de arie naturală protejată de interes naţional şi internaţional. Situat în Carpaţii Meridionali, în judeţul Hunedoara, parcul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 38 000 ha şi are o altitudine cuprinsă între 800 m şi 2509 m.
Climatul este temperat montan, având influenţe mediteraneene în partea de sud-vest, iar la înălţimi ce depăşesc 2000 de metri climatul este alpin. Reţeaua hidrografică este bogată şi include Lacul Bucura – cel mai mare lac glaciar, aflat la altitudinea de 2041 m cu o suprafaţă de aproximativ 9 ha şi Lacul Zănoaga – cel mai adânc lac, cu o adâncime de 29 m.
În zonă se găsesc specii rare de plante, cum ar fi: garofiţă, darie, flămânzică, anghelina, floare de colţ, pelin sau sângele voinicului, dar şi păduri de carpen, gorun şi tei, păduri de fag sau în amestec cu brad şi molid etc. La altitudini mai mari de 1700 metri se întâlnesc tufărişuri de jneapăn, smârdar, afin, merişor, ienupăr pitic, ghinţură. Etajul alpin cuprinde specii de păiuş, păiuşcă uriaşă, rogoz, ţapoşica, clocotiş, coacăza, iarba vântului. Parcul Naţional Retezat adăposteşte 55 de specii de mamifere (dintre care 22 ocrotite de lege). Dintre mamifere amintim: capra neagră, căpriorul, cerbul, ursul, lupul, râsul, mistreţul, pisica sălbatică, veveriţa, pârşul de alun, viezurele, vidra, nevăstuica.
Tot aici se găsesc: acvile, cocoşul de munte, bufniţa, fluturaşul de stâncă, lăstunul, corbul de munte, vipera comună, vipera cu corn şi alte specii de vieţuitoare. „Anul acesta, Parcul Naţional Retezat va găzdui, în perioada 1 – 3 august 2014 Festivalul «Drumeţii Montane» care permite descoperirea sau redescoperirea patrimoniului natural excepţional. Orice persoană, indiferent că doreşte să participe la activităţi sau pur şi simplu să facă o plimbare de weekend, este aşteptată de către organizatorii festivalului. Activităţile din cadrul manifestării sunt gratuite”, după cum au mai anunţat reprezentanţii Asociaţiei „Drumeţii Montane”.