10 societăţi au participat la deschiderea ofertelor

Violeta Stoica

Deşi pare greu de crezut, sute de străzi din municipiul Ploieşti, unele dintre ele situate chiar în apropiere de centrul oraşului, nu au canalizare, în anul 2014. Primăria Ploieşti a declanşat procedurile de achiziţie a lucrărilor de introducere a canalizării pentru locuitorii din mai multe zone ale municipiului, cele mai mari probleme fiind în momentul de faţă în cartierul Mitică Apostol şi în fostele colonii Vega, Teleajen, Ploieşti-Triaj.
Săptămâna trecută, comisia de licitaţie din cadrul Primăriei Ploieşti a deschis ofertele celor 10 societăţi care s-au înscris în cursa pentru parafarea unui acord-cadru, ce va fi încheiat pentru o perioadă de patru ani şi a cărui valoare se ridică la circa 51,3 milioane de lei fără TVA, bani care vor fi alocaţi din bugetul local al oraşului.
După deschiderea ofertelor, urmează perioada de evaluare a dosarelor depuse de către cele 10 firme, procedura de achiziţie finalizându-se cu semnarea acordului-cadru şi, ulterior, cu demararea lucrărilor de canalizare pe sutele de străzi rămase în voia sorţii până în acest an. Reprezentanţii municipalităţii precizează că executarea lucrărilor de canalizare ar putea demara în vara acestui an, după încheierea primului contract subsecvent care va fi parafat în conformitate cu acordul-cadru.
Alte şantiere vor demara, în cursul acestui an, pe mai multe străzi din municipiul Ploieşti, după ce reprezentanţii primăriei vor da ordinul de începere a lucrărilor pentru realizarea reţelei de canalizare. Deocamdată, însă, au fost deschise ofertele depuse de 10 societăţi de construcţii care s-au înscris în cursa pentru câştigarea acordului-cadru a cărui valoare depăşeşte 11 milioane de euro. Urmează perioada de evaluare a ofertelor şi, mai apoi, de primire a eventualelor contestaţii, iar, în cele din urmă, semnarea contractului de lucrări. Conform documentaţiei de atribuire, în cazul în care se va constata că ofertele clasate pe primul loc au preţuri egale, autoritatea contractantă – Primăria Ploieşti – va solicita reofertarea în plic închis, în vederea departajării ofertelor.
Conform caietului de sarcini referitor la extinderea reţelelor subterane, în municipiul Ploieşti există în prezent străzi necanalizate sau doar parţial canalizate. Acolo unde nu există canalizare, apele menajere sunt descărcate în fose septice sau, mai rău, în latrine, ceea ce conduce la contaminarea solului şi a pânzei freatice. „Prin extinderea reţelei de canalizare pe străzile studiate, se va realiza eliminarea poluării solului şi a stratului de apă freatică, prin stoparea evacuării apelor menajere direct în sol, dar şi prin eliminarea infiltraţiilor în urma înlocuirii conductelor de canalizare deteriorate”, se arată în documentaţia elaborată de reprezentanţii Direcţiei Tehnic-Investiţii din cadrul Primăriei Ploieşti.
Conform listei străzilor necanalizate din municipiul Ploieşti, 137 de străzi din mai multe zone ale oraşului, dar şi din cartierul Mitică Apostol şi din fostele colonii Vega, Teleajen şi Ploieşti-Triaj sunt în plan pentru a fi realizate reţelele şi racordurile la gospodăriile populaţiei. În cartierul Eroilor, de exemplu, sunt 30 de străzi necanalizate (lungimea reţelei de canalizare însumând 4.196 de metri liniari), în Buna Vestire – 25 de străzi necanalizate (3.914 metri liniari), în Mimiu– 11 străzi (5.802 metri liniari), Râfov II – tot 11 străzi (4.201 metri liniari), Republicii-Albert – opt străzi (1938 de metri liniari), Mihai Bravu – două străzi (125 de metri liniari), Pictor Rosenthal 1 şi 2 – 21 de străzi (4.780 de metri liniari), Rudului – Ana Ipătescu – şase străzi (683 de metri liniari), Malu Roşu – trei străzi (411 metri liniari), alte alei şi străzi unde trebuie completată reţeaua de canalizare (2.537 de metri liniari).
Lungimea totală a reţelei de canalizare care va fi realizată în următorii patru ani este de 77.648 de metri liniari, cartierul Mitică Apostol fiind în topul lucrărilor care vor fi realizate, cu o lungime a reţelelor de 36.700 de metri liniari!
Lucrările se vor executa în conformitate cu graficul de execuţie aprobat de Primăria Ploieşti, grafic pe care societatea contractantă îl va prezenta spre avizare cu ordinea tehnologică a investiţiei.