Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut cunoscută, recent, lista posturilor de conducere vacante, la începutul lunii martie, la instanţele de judecată din ţară, precum şi a celor care urmează a se vacanta până la începutul lunii iunie 2014.
Astfel, la începutul acestei luni, la instanţele din Prahova erau cinci posturi de conducere care aşteptau magistraţii care să le ocupe. De exemplu, la Judecătoria Ploieşti, încă de la jumătatea lunii ianuarie 2014 este liberă funcţia de vicepreşedinte al instanţei, de la aceeaşi dată fiind vacant şi postul de preşedinte al Secţiei Civile. Judecătoria din Sinaia are neocupată, încă din data de 1 iulie a anului trecut, funcţia de preşedinte, la fel stând lucrurile şi în ceea ce priveşte funcţia de preşedinte la Judecătoria Câmpina.
La Tribunalul Prahova este neocupat, în prezent, postul de preşedinte la Secţia a II-a Civilă de contencios administrativ şi fiscal. În schimb, la Curtea de Apel Ploieşti, ca şi la judecătoriile din Mizil şi Vălenii de Munte, toate funcţiile de conducere sunt ocupate. Totuşi, în judeţ, nu ocuparea funcţiilor de conducere – care pot fi asigurate şi prin delegare – este o problemă, ci a celor de execuţie vacante. Astfel, la sfârşitul anului 2013, la instanţele de pe raza Curţii de Apel Ploieşti, din totalul celor 318 posturi de judecător finanţate, 307 figurau ca ocupate. De asemenea, cea mai mare criză de magistraţi era resimţită – dintre toate instanţele arondate Curţii– la Tribunalul Prahova, unde existau cu şapte judecători mai puţini, adică la instanţa care s-a situat, anul trecut, pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte volumul de muncă. (F.T.)