Foşti jucători ai Astrei, Metalului Plopeni, Petrolului, Chimiei Brazi din anii trecuţi sunt răspândiţi în patru zări, în căutarea unui loc de muncă stabil şi bine plătit, ceea ce societatea noastră oferă tot mai rar.
După Spania, Germania, Portugalia şi Italia, care au devenit „casă bună” pentru mulţi fotbalişti de la noi, Regatul Unit al Marii Britanii a strâns, în ultimii ani, mulţi foşti fotbalişti români, plecaţi „la muncă” acolo. Sunt şefi de magazine, lucrează în restaurante, în multe alte domenii, şi-au strâns familiile aproape, iar pasiunea pentru fotbal îi „uneşte”, astfel că avem, deja, două echipe 100% româneşti în Marea Britanie!
FC România, în Anglia, respectiv FC Transilvania, în Irlanda de Nord, sunt grupări fotbalistice de amatori, care au în componenţă unii jucători care, până nu demult, ţineau pagina I a ziarelor de la noi!
Peste Ocean, în Canada, avem, de asemenea, echipe formate de către comunităţile de români din acele zone!
FC România

Cea mai cunoscută echipă de români din afara ţării este gruparea engleză FC România. Ajunsă în cel de-al 9-lea eşalon valoric al fotbalului din ţara unde s-a inventat acest sport, FC România are, deja, statut de grupare „semiprofesionistă”! Are pagină de web, obiective măreţe, cum ar fi participarea în FA Cup (Cupa Angliei, unde au drept de participare grupări din primele zece eşaloane valorice, dintre cele 23 existente, aceasta fiind cea mai veche competiţie din lume) şi promovarea în cel de-al 8-lea eşalon!
Înfiinţată în 2006 şi reuşind câteva promovări la rând, echipa face parte acum din Essex Senior League – Premier Division. FC România s-a înfiinţat din pasiunea unor foşti jucători de la noi, care au şi susţinut financiar echipa, până acum doi ani, când a găsit şi un sponsor.
Mulţi dintre jucătorii echipei, care sunt toţi români (cu excepţia unui bulgar „adoptat” de ai noştri), provin din zona judeţelor Bacău şi Dâmboviţa, câţiva trecând şi pe la grupări prahovene. În lot regăsim şi doi ploieşteni, dar şi un fost prim-divizionar petrolist!
Cei doi ploieşteni sunt portarul de 28 de ani George Stroe (fost la Conpet şi Avântul Măneciu) şi mijlocaşul Andrei Baciu (ex Conpet şi CSO Plopeni, care, în primăvară, a pus umărul la promovarea în Liga A a echipei CSO Văleni, evoluând aici câteva etape, pe final de campionat)! Baciu este printre titularii de drept ai echipei, în timp ce Stroe îl are alături pe unul dintre cei mai înalţi portari români, care este şi antrenor Teo Ursachi ( un portar de 2,10 metri înălţime, ex Aerostar Bacău). Fan petrolist, Stroe joacă meciurile oficiale, uneori, în tricoul echipei fanion ploieştene, al cărei junior a fost, apărând poarta românilor cu stema „găzarilor” în piept!
Alţi jucători cunoscuţi celor care urmăresc fotbalul prahovean, la FC România, sunt Gabi Marin (fost la CSO Plopeni şi Chimia Brazi – mijlocaş central) şi Ciprian Dumbravă. Acesta din urmă are jucat un meci în Liga I, în sezonul 2003-2004, în tricoul… Petrolului Ploieşti, unde a stat o scurtă perioadă de timp! Alţi fotbalişti cu „CV” de Liga I, la FC România, sunt Petru Budean (a cochetat şi cu Petrolul, în eşalonul doi, el fiind pe lista jucătorilor de la U. Cluj implicaţi în „Cazul Valiza”) şi Pelecaci (fost Gloria Bistriţa şi FC Naţional). Anul trecut, echipa a avut şi bucuria de a juca un amical cu stafful Oţelului Galaţi (aflaţi în Anglia, în cantonament), Stroe etalându-şi tricoul de „lup galben” (foto).
De menţionat că, în trecut, la FC România a jucat şi Adrian Pătulea – fost la Petrolul, Astra şi Boldeşti, acum atacant al celor de la FC Vaslui!
Real Transilvania, cu Ghindaru şi Răducanu !

La Dublin, după o perioadă de pauză, românii au, din nou, echipă, fosta FC Transilvania transformându-se în FC Real Transilvania, loc unde mai mulţi foşti jucători trecuţi prin Liga I şi Liga a II-a de la noi au găsit locul potrivit pentru a-şi „hrăni” pasiunea pentru fotbal. Printre ei, fostul golgheter al României – Claudiu Răducanu, care, la 37 de ani, munceşte ca şofer, pentru a-şi câştiga existenţa, în ciuda anilor de glorie de la Steaua, Espanyol (care a plătit 1,5 milioane de euro pentru el) sau Arminia Bielefeld! Alături de acesta, un alt jucător cu un talent deosebit, neconcretizat pe deplin – Vasile Ghindaru! Fostul jucător de la Astra şi Petrolul este şi el în efectivul echipei irlandeze, care visează la o promovare din eşalonul de amatori al Irlandei de Nord! Şi nu este singurul fost divizionar care evoluează la „Realul românesc”, Bogdan Oprea (fost la Astra, Brăneşti, Bistriţa, ultimele două în Liga I) fiind, de asemenea, la echipă. Alte nume cunoscute: Nicu Medeleţ – fostul fundaş al Metalului Plopeni din divizia B, Pleniceanu (ex FC Botoşani, Săgeata, Alba Iulia, etc), Tilihoi jr. (fiul lui Nicolae Tilihoi, fost jucător la Caracal). Real Transilvania este a cincea echipă românească înfiinţată în Irlanda după Romstar, Rapid United (prof. Silviu Butnaru şi Jonny Dumitrescu), Naţional FC (prof. Silviu Butnaru), Transilvania FC (Liviu Berdilă şi Jonny Dumitrescu), Transilvania II şi acum Real Transilvania care joacă în liga AUL Premier CE şi dispută meciurile de acasă în Hartstown Park.
Marian DIMA