Au mai rămas mai puţin de trei săptămâni până la startul noii ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă, organizată de Rusia, la Soci, iar loturile naţiunilor participante sunt în mare proporţie stabilite. Delegaţia României, care va cuprinde în jur de 20 de sportivi, va fi compusă, la fel ca şi în urmă cu patru ani, la Vancouver, în cea mai mare parte din reprezentanţi ai Clubului Sportiv Orăşenesc Sinaia, condus de directorul Liviu Turea, fost component al lotului olimpic de sanie.
Astfel, la bob de 4 persoane, după un sezon excelent în Cupa Europeană, la care se afla, la un moment dat, chiar pe locul al treilea în clasamentul general (în prezent a coborât pe poziţia a cincea), Andreeas Neagu a obţinut prima sa calificare la Jocurile Olimpice. Alături de sportivul în vârstă de 28 de ani, echipajul va mai fi compus din încă doi colegi de club, Paul Muntean şi Dănuţ Moldovan, aceştia fiind antrenaţi de Paul Neagu, tatăl lui Andreeas. Cel mai probabil, echipajul va fi completat de Bogdan Otavă, de la Olimpia Bucureşti. În concursul de bob, CSO Sinaia va fi reprezentat şi la feminin, de către Maria Constantin şi Andreea Grecu, tinerele sportive ale grupării prahovene fiind antrenate tot de către Paul Neagu. După ce au început sezonul cu rezultate de remarcat în Cupa Europeană, acestea au avansat, din acest an, în Cupa Mondială, reuşind performanţe bune până acum. Iar prin calificarea la competiţia olimpică de la Soci, Maria şi Andreea confirmă încrederea acordată de clubul prahovean. De menţionat că pentru Grecu va fi a doua experienţă olimpică din carieră, după ce în urmă cu doi ani a fost prezentă, alături de sora mai mică a Mariei, Ana Constantin, la Jocurile Olimpice de tineret, la care acestea au ocupat locul al şaselea.
O surpriză plăcută pentru gruparea prahoveană au realizat-o şi cei doi componenţi ai lotului olimpic de sanie, Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu, aceştia participând la dublu. Aflaţi de-abia la al doilea sezon la seniori, aceştia nu au intrat, iniţial, în vederile oficialilor forului naţional pentru Cupa Mondială. Dar, în urma accidentării lui Paul Ifrim, elevii antrenorilor Alexandru Comşa şi Corina Drăgan au fost solicitaţi de urgenţă în reprezentativa României. Iar Şovăială şi Teodorescu au confirmat, mai ales că s-au pregătit special în vară pentru această oportunitate, obţinând calificarea la Jocurile Olimpice după un sezon foarte bun, în care au reuşit chiar să se situeze pe locul 15 într-o etapă de Cupă Mondială. Pe ultima sută de metri, şi Maria Mazilu a reuşit să obţină prezenţa la Soci, sportiva de la CSO Sinaia fiind cea care, în urmă cu patru ani, la numai 18 ani, devenea prima sportivă din ţara noastră calificată la proba de skeleton la Jocurile Olimpice. De menţionat că, după un sezon relativ slab în Cupa Mondială, eleva antrenorului Marius Ene a reuşit o performanţă remarcabilă la finalul săptămânii trecute, câştigând o etapă din Cupa Europeană, pe pârtia de la St. Moritz, din Elveţia. Iar acest rezultat, se pare, că a ajutat-o să-şi găsească echilibrul în evoluţia sa, reuşind, la doar o zi distanţă după victoria din competiţia continentală, să se claseze pe cea mai bună poziţie a sa din actuala ediţie a Cupei Mondiale, pe pârtia de la Igls, sosind pe locul 17. Cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă se va desfăşura în perioada 7-23 februarie.
Petre APOSTOL