12 indivizi din Prahova, Vrancea, Bacău, Vâlcea şi Galaţi au primit, din partea magistraţilor de la Tribunalul Bacău, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, alţi doi primind interdicţia de a părăsi ţara. Aceştia sunt acuzaţi de comiterea multor infracţiuni economice cu ajutorul unor mijloace de plată electronică contrafăcute.
Cei 14 au fost reţinuţi în urma unei acţiuni a poliţiştilor specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi a procurorilor DIICOT, care au derulat, în zilele de 8 şi 11 ianuarie 2014, 16 percheziţii în judeţele Prahova, Vrancea, Galaţi, Bacău şi Vâlcea, la locuinţele unor suspecţi bănuiţi că au constituit o grupare infracţională specializată în comiterea de infracţiuni cu mijloace de plată online contrafăcute. În urma acţiunii au fost descoperite trei laboratoare destinate confecţionării de dispozitive de skimming, diverse echipamente artizanale, înscrisuri, sisteme informatice şi sume de peste 18.000 de euro – bani care ar proveni din săvârşirea de infracţiuni.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2014, suspecţii ar fi confecţionat în România şi utilizat, pe teritoriul Italiei, Germaniei şi Franţei, dispozitive de skimming, instrumentele de plată electronică contrafăcute fiind folosite la efectuarea de operaţiuni de retragere numerar. De asemenea, datele cardurilor obţinute fraudulos erau utilizate pentru efectuarea de operaţiuni financiare nelegale în Maroc, SUA şi Columbia.
În urma probatoriului administrat în cauză, procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Bacău au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de 14 suspecţi, iar o zi mai târziu au fost prezentaţi instanţei de judecată a Tribunalului Bacău care a dispus arestarea preventivă.
La activităţi au participat şi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Ploieşti, Galaţi, Piteşti.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al SRI.
(F.T.)