În urmă cu două sezoane, Petrolul Teleajen reuşea o performanţă unică în handbalul românesc până acum. Cu un buget minim, alcătuit în majoritate din bani împrumutaţi de preşedintele clubului, Adrian Dumitru, şi oferiţi de unul dintre liderii formaţiei, coordonatorul de joc Marian Duţu, gruparea prahoveană a reuşit să promoveze în Liga Naţională. Formaţia nu avea, însă, resursele financiare pentru a evolua în primul eşalon valoric, jucătorii evoluând fără salarii în anul promovării. Astfel că municipalitatea ploieşteană a acceptat să preia echipa în cadrul Clubului Sportiv Municipal Ploieşti. Iar Petrolul Teleajen a devenit CSM Ploieşti, care, timp de doi ani, s-a zbătut să se menţină în Liga Naţională.
Dacă în primul sezon, în care a avut ca antrenori pe Lucian Nicolae, cel care a promovat cu Petrolul Teleajen pe banca tehnică, şi pe Mircea Bedivan, formaţia ploieşteană a reuşit să rămână în primul eşalon după baraj, în cel de-al doilea sezon, în care stafful tehnic a fost compus din Dragoş Dobrescu şi Ion Nicolae, echipa a retrogradat.
În această vară, în ciuda ratării menţinerii în Liga Naţională, gruparea a pornit la drum cu acelaşi colectiv tehnic, care a alcătuit un proiect de întinerire a lotului pentru a avea un nucleu de bază în eventualitatea promovării. Astfel, nici Adrian Dumitru (35 ani) şi nici Marian Duţu (33 ani) nu au mai intrat în calculele pentru viitorul echipei.
Această decizie nu a fost pe placul celor doi, care, până la urmă, s-au implicat foarte mult, doar din pasiune pentru handbal, pentru a oferi oraşului Ploieşti o echipă în Liga Naţională. De curând, Marian Duţu a trimis o scrisoare către redacţia ziarului nostru, în care îşi arată dezamăgirea faţă de modul în care antrenorul Dragoş Dobrescu a condus formaţia în sezonul trecut, din care cităm:
„Deranjant pentru mine este că, în momentul venirii domnului Dragoş Dobrescu la echipă, acesta mi-a comunicat că nu fac parte din planurile sale. Probabil, când am fost golgheterul echipei în Divizia A am «aranjat» cu portarii adverşi să mă lase să înscriu.
Deranjant este că eu şi Adrian Dumitru am avut o propunere foarte bună din punct de vedere financiar în momentul promovării în Liga Naţională din partea clubului Minaur Baia Mare, care retrogradase în acel an. Ne-a fost propus să le cedăm locul în Liga Naţională, dar noi am crezut în şansa noastră şi, cu aportul lui Adrian Dumitru, care a ştiut să negocieze cu reprezentanţii Primăriei Ploieşti, echipa a fost preluată de CSM Ploieşti. Acum ni s-a spus să venim ca voluntari. Poate că asta merităm pentru munca depusă pentru această echipă.
Deranjant este că în momentul în care a fost instalat antrenor la echipă a avut un buget cel puţin de două ori mai mare faţă de sezonul precedent. Acesta a realizat lotul de jucători, care au fost plătiţi la timp, fără întârzieri salariale, cum s-a întâmplat la multe echipe din campionat, dar cu toate acestea echipa a retrogradat.
Deranjant este faptul că un antrenor care se consideră profesionist nu a putut să ţină în mână un grup de jucători, iar aici mă refer la desele certuri între jucători, care au avut loc nu numai la antrenamente, ci şi în timpul meciurilor, acestea răsfrângându-se asupra jocului echipei.
Deranjant este că echipa avea potenţial. Altfel, cum se explică victoriile cu echipe precum Bacău, vicecampioana ţării, sau Odorhei, clasată pe locul 3. Probabil, numai jucătorii sunt de vină.
Deranjant este cum s-a pierdut meciul cu Dinamo în retur. În tur, la Buzău, nu se punea problema, pentru că echipa Dinamo a fost net superioară la toate capitolele, deşi nu avea nicio victorie! În retur, într-adevăr, Dinamo a venit cu un lot schimbat în bine, cu jucători cu experienţă, printre care Dimache şi Nicolae. Dinamo a câştigat cu 24-23. Probabil, tot jucătorii au fost de vină că au pierdut meciul, cu toate că în minutul 41 conduceam cu 21-14.
Deranjant este că echipa a retrogradat, iar conducerea tehnică nu a fost schimbată. Ba, mai mult, i s-a dat credibilitate pentru încă doi ani. În primul an are ca obiectiv întinerirea echipei şi clasarea între locurile 1-4, iar apoi – atacarea promovării. Perfect plauzibil, dar va fi foarte dificil, deoarece tinerii jucători pe care se bazează dânsul nu vor face faţă presiunii care va cădea pe umerii lor. Nu am absolut nimic cu niciun component al echipei, este doar părerea mea pe care mi-o susţin având în vedere că am stat şi eu prin fenomen cam 15 ani.
Deranjant este modul în care am fost trataţi eu şi Adrian Dumitru, spunându-ne să venim fără pretenţii financiare. Dacă, într-adevăr, vrea să venim voluntari, vom veni să ajutăm proiectul dânsului. Însă, cu o condiţie, şi dânsul să renunţe la partea financiară primită din partea clubului, care nu e deloc mică”.
Cu privire la declaraţiile lui Marian Duţu, antrenorul Dragoş Dobrescu a replicat: „Cred că este vorba despre o răzbunare pentru că nu l-am mai păstrat în lot. Fiecare îşi asumă răspunderea pentru deciziile făcute, totuşi. Nu cred că există în lume un antrenor care să prefere să nu introducă un jucător bun. Toţi îşi doresc să câştige, în mod evident, şi atunci de ce ar lăsa cineva pe bancă un sportiv care ar putea să aducă beneficii echipei?! Dar, ca antrenor trebuie să te adaptezi. Iar în privinţa faptului că a fost golgheter în Divizia A este cu totul altă poveste. Handbalul se schimbă tot timpul, iar în anul în care cei de la Petrolul Teleajen au promovat, au fost circumstanţe care i-au ajutat, mă refer la echipe mai slabe valoric în serie. Evident, asta nu diminuează cu nimic, totuşi, performanţa reuşită. Dar, Liga Naţională, în schimb, este cu mult diferită de Divizia A. Nu toţi jucătorii se pot ridica la acest nivel.
În sezonul trecut, nu am avut chiar toată libertatea de a forma lotul, aşa cum s-ar crede. A trebuit să alcătuim echipa cu jucători pe care i-am adunat de unde am putut, deoarece bugetul, chiar dacă a fost mai mare decât în sezonul anterior, nu ne-a permis mai mult. Iar campionatul se schimbă de la an la an, la fel şi pretenţiile financiare ale jucătorilor. În sezonul trecut, nu am reuşit să ne menţinem în primul rând deoarece în iarnă echipa Dinamo s-a întărit, iar noi nu am putut decât să-l transferăm pe Dinescu. Acesta, însă, nu a dat randamentul dorit. În fine, lui Duţu i-am spus că, dacă vrea, să vină şi să demonstreze la antrenamente că poate intra să joace. Nu aşa cum a făcut anul trecut, când nici nu a fost prezent la toate antrenamentele”.
Petre APOSTOL