Florin Tănăsescu

O viaţă este trăită la parametrii maximi doar atunci când te asiguri că nu-ţi lipseşte nimic din ceea ce poate să te bucure sau să te indigneze. Nimic din ceea ce este românesc, deci, nu trebuie să-ţi scape !
În acest context, trebuie să remarcăm că în ţară au început să fie destul de multe motive temeinice pentru o veselie fără graniţe, iar momentul mult aşteptat de strămoşii noştri – momentul zero al societăţii, al economiei, al fotbalului etc – este din ce în ce mai aproape. Să fim noi sănătoşi şi să ne bucurăm. Dar să avem timp să punem şi arpagicul, că-i veni şi lui vremea.
Bucuria naţională de azi este, fireşte, în ton cu logica strămoşească. Nici nu se putea altfel, fiindcă îţi trebuie mult fler să ajungi la concluziile de genul: “ Nu se mai săturau ăştia, bine le face că-i arestează”. Tot aşa s-a zis că, la vremea când Occidentul îşi construia catedrale, noi ţineam piept vânturilor, valurilor, turcilor, fasciştilor care ne asupreau in rem. Iar istoria contemporană zice că ne-a asuprit Băsescu. Din când în când, adu-ţi, totuşi, aminte şi de datoriile scrise pe caiet, la privatizaţi.
Nu trebuie să uiţi niciodată să dai vina pe medici ori de câte ori vine vorba despre sistemul sanitar, exprimându-ţi, desigur, părerile personale în urma unor experienţe tot personale – “Fără bani nu mă opera”. Apoi, nu uita să le freci ridichea popilor, care iau pentru o sfeştanie cât nu face, la fel pentru botez, la fel pentru înmormântare. Noroc că murim doar o dată.
Uneori, trebuie să-ţi dai chiar viaţa pentru o idee, cum ziceau comuniştii. Adică, să o ţii pe-a ta, gaia maţul, că nu’ş care candidat e mai bun sau ăla fură mai puţin.
Vezi să ai ce povesti din când în când şi contemporanilor. Deci, dacă te nimereşti în preajma vreunui accident nasol, ai grijă să faci poze muribunzilor cu telefonul mobil şi să le transmiţi la televiziuni. După aia, poţi să suni liniştit la 112. Asta-i noua ordine.
Dacă nu ţi-a trecut mânia proletară cu care l-ai înfierat pe Mihai Răzvan Ungureanu, care cheltuia tot banul public pentru parfumuri şi săpunuri, după cum se zicea la Antena 3, fă-o acum cu Elena Udrea: “Ia să o vedem, cum mai umblă cu poşete şi pantofi ??”. Nu uita, însă, de gunoiul de sub preş ! În lipsa unui eveniment rutier, plânge-te de starea drumurilor din România, iar mai apoi uzitează clişeul: “Să vezi în Occident cum sunt drumurile. Ca-n palmă. Când o ajunge şi România să aibă aşa ceva? La români totu-i pe dos, zău aşa!”.
Mai aruncă, deci, o vorbă de duh şi lui Putin, şi ungurilor, dacă-i cazul, şi ţiganilor (“Dacă mai trăia Antonescu, e–hei !”).
Iete aşa trece timpul şi ieşim la un grătărel de 1 Mai !