Saptamana trecuta, la Iasi, s-a desfasurat o noua editie a Campionatului national de sah pe echipe pentru copii, cadeti si juniori, la probele de sah clasic, sah rapid si sah blitz. Printre concurentii de la competitie s-au numarat si reprezentanti ai Clubului Sportiv Municipal Ploiesti, pregatiti de antrenorul Gheorghe Vasii. Gruparea ploiesteana a aliniat la startul campionatului doua echipe: la categoria baieti 12 ani (Gabriel Herea, Catalin Sandu, Constantin Stoica si Alexandru Radulescu – rezerva) si la categoria baieti 8 ani (Flavius Stroe, Irinel Traila si David Voicea).
Formatiile de la CSM Ploiesti au participat la toate cele trei probe din concurs. Cele mai bune performante le-a avut la concursul de sah rapid, la care echipa de 12 ani a castigat medalia de argint din 14 formatii prezente. Gruparea prahoveana a obtinut 11 puncte din 14 posibile, incheind cu cinci victorii, un rezultat de egalitate si o infrangere, clasandu-se in urma echipei gazde, Politehnica Iasi 1, care a castigat toate partidele disputate.
Prezenti prima data la un concurs national, si baietii de la categoria 8 ani ai clubului ploiestean au facut o impresie foarte buna, fiind extrem de aproape de a castiga o medalie. Sportivii prahoveni au reusit patru victorii din cele sapte runde disputate, incheind la egalitate de puncte cu inca trei echipe. In urma departajarii la punctele de meci, ploiestenii au ratat medalia de bronz, clasandu-se pe locul al cincilea din 12 formatii inscrise.
La proba de sah blitz, CSM Ploiesti a trecut la limita pe langa o alta medalie de bronz, la categoria 12 ani, la care au fost in concurs 14 echipe. Formatia ploiesteana a obtinut noua puncte (patru victorii, un egal si doua infrangeri), fiind la egalitate cu CS Politehnica Iasi 2, insa avand cu 0,5 puncte mai putin la puncte de meci. Astfel, elevii profesorului Gheorghe Vasii s-au situat pe locul al patrulea.
Acelasi loc a fost obtinut si de echipa de 8 ani a clubului prahovean, care a incheiat cu opt puncte (patru victorii, trei infrangeri) din 12 formatii.
La proba de sah clasic, ploiestenii s-au aflat, din nou, in prima parte a clasamentului. La categoria 12 ani, acestia au fost la un punct de medaliile de argint, insa s-au situat pe locul al cincilea, cu noua puncte. La categoria 8 ani, CSM Ploiesti s-a situat pe locul al saptelea in urma departajarii la puncte de meci, fiind la egalitate de puncte cu inca trei formatii si la un singur punct distanta de locul al doilea din 12 echipe.
Despre campionat, antrenorul Gheorghe Vasii ne-a delclarat: „La grupa de 12 ani, sportivii nostri sunt in primul an. Totusi, au jucat foarte bine chiar si impotriva unor adversari cu un an mai mare decat ei. Astfel, chiar daca am ratat sa castigam inca doua medalii, suntem multumiti de rezultate si de titlul de vicecampioni castigat la sah rapid. In ceea ce priveste grupa de 8 ani, jucatorii nostri au participat pentru prima data la o astfel de competitie puternica, fiind selectionati numai cu cateva luni in urma in cadrul sectiei. Chiar si asa, acestia au avut evolutii deosebite”.
Petre APOSTOL