CFR 1907 Cluj – Astra Ploiesti 2-0 (1-0)

Stadion: “Constantin Radulescu”, Cluj-Napoca. Spectatori: circa 6.000.
Au marcat: 1-0 Modou Sougou (16), 2-0 Nuno Diogo (69).
CFR Cluj: Nuno Claro – Lionn, Diogo, Rada, Camora - Peralta, Muresan, Renan – Sougou (Hora ‘89), Kapetanos (Bud ‘65), Bastos (Nicoara ‘74). Antrenor: Jorge Costa.
Astra Ploiesti: Lungu – Mihalache, Miguel, Goian, Morais – Stratila, Kubala (Takayuki ‘78), N’Doye, C. Matei (Tigoianu ‘26, Rusu ‘86) – Fatai, Miranda. Antrenor: Tibor Selymes.
Arbitri: Alexandru Deaconu – Adrian Vidan, Adrian Ghinguleac (toti, din Bucuresti). Rezerva: Florin Marcu (Oradea).
Observatori FRF: Tudor Constantinescu (Bucuresti), Viorel Boit (Timisoara).
Cartonase galbene: Rada ‘43, Nuno Claro ‘66 / N’Doye ‘43, Goian ‘74.
Jucatorul meciului: Modou SOUGOU.

La debutul in actuala editie a Ligii I, fotbalistii Astrei Ploiesti au dat senzatia ca alcatuiesc echipajul unei nave care a naufragiat pe o insula visinie, in care totul le era ostil.
Strigatele capitanului Selymes s-au dovedit a fi zadarnice, apatia generala fiind la ordinea zilei in tabara ploiestenilor. Infrangerea a fost doar o consecinta logica a ceea ce s-a intamplat pe teren.
Primul sfert de ora al meciului a fost singura perioada a meciului in care Astra a pus probleme reale partenerei de intrecere. Dupa un sut de la distanta expediat de N’Doye, in minutul 3, a iesit la rampa Sorin Stratila, cel care, in stilul caracteristic, a finalizat o cursa pe partea dreapta cu o centrare „in gura portii” pentru argentinianul Miranda. Inexplicabil, insa, atacantul alb-negrilor a vrut sa reia din plonjon, cu capul, desi mingea era la doar 30 de centimetri de sol, situatie in care a ratat cea mai mare sansa de gol a ploiestenilor. Era minutul 9 si un gol care parea atat de usor de realizat ar fi trasat, probabil, alte coordonate pentru intreaga partida.
CFR a receptionat corect semnalul de alarma tras de jucatorii Astrei si a replicat imediat. Kapetanos, scapat singur in lateral stanga, nu a prins cadrul portii, in minutul 11.
Dupa alte cinci minute, Bastos a aruncat o minge in diagonala, Junior Morais a ratat interventia, intrand „sub minge”, iar senegalezul Sougou a reluat din prima, la coltul lung, imparabil pentru Lungu, deschizand scorul. A fost un eurogol care a marcat inceputul sfarsitului pentru Astra, in acest joc.
Ploiestenii nu au construit mai nimic, NtDoye avand o prestatie slaba, iar Kubala, titularizat in locul lui Takayuki, aratand ca vrea, dar cam atat.
In schimb, Peralta, Muresan si Renan au facut jocurile la mijlocul terenului, in vreme ce Bastos si Sougou au zburdat pe flancuri.
Selymes a incercat sa “repare” cate ceva, l-a inlocuit absolut justificat pe Matei cu Tigoianu, inca din minutul 26, pentru a da mai multa consistenta flancului stang.
Kubala a avut o preluare interesanta in minutul 30, dar a tras peste poarta, pentru ca Renan sa aiba sansa lui 2-0, sutul sau trecand putin “peste”.
In partea a doua, Sougou a expediat un sut care a lovit bara din dreapta a portii aparate de Cezar Lungu, profitand de o eroare a lui Bruno Miguel.
In minutul 69, Renan a executat o lovitura de colt, de pe partea dreapta a atacului clujean, Sougou a deviat “pe spate”, iar Nuno Diogo, venit fara marcaj, a reluat nestingherit, stabilind scorul final , 2-0 pentru CFR Cluj.
De remarcat faptul ca, in minutul 83, Goian- capitanul Astrei- trebuia sa vada al doilea cartonas galben si, implicit, sa fie eliminat de catre arbitrul Alexandru Deaconu.
Una peste alta, debutul Astrei in Liga I a fost unul dezamagitor, nu neaparat din perspectiva rezultatului, ci, mai ales, din cauza jocului dezarticulat, presarat cu foarte multe greseli de plasament si de transmitere a paselor.
Taman acum, cand Astra a anuntat ca vrea in Europa League!
Sigur, esecul nu trebuie dramatizat, face parte din joc, iar Selymes a demonstrat si in sezonul trecut ca are capacitatea de a sti sa indrepte lucrurile “din mers”.
De partea cealalta, CFR a aratat bine , ca o adevarata candidata la titlu, Jorge Costa debutand cu succes ca antrenor al ardelenilor intr-un meci oficial.
Edi MOLDOVAN