Etapele noului sezon de Cupa Mondiala la sanie au inceput, prima runda avand loc in Austria, pe pista artificiala de la Innsbruck-Igls. Din lotul national al Romaniei au facut parte si prahovenii Valentin Cretu, Raluca Stramaturaru, Andrei Anghel si Paul Ifrim.
Originara din Busteni si in varsta de 25 de ani, Raluca Stramaturaru (foto 1) a avut o evolutie foarte buna. Dupa ce a prins ultimul loc de calificare la etapa de Cupa Mondiala, in urma desfasurarii Cupei Natiunilor, aceasta si-a imbunatatit considerabil prestatia, sosind pe pozitia a 16-a. Dupa cele doua manse ale competitiei, Raluca a incheiat cu o intarziere de 1,105 secunde fata de invingatoare (viteza medie: 109,91 km/h – prima mansa, si 110,35 km/h – a doua mansa), germanca Tatjana Hufner, care a invins-o, inca o data, pe compatrioata sa mai tanara Natalie Geisenberger, detinatoarea recordului pistei. Pe ultima treapta a podiumului de premiere a urcat Erin Hamlin, din Statele Unite ale Americii.
O evolutie foarte buna a avut si echipajul de dublu (foto 2), format din sinaienii Andrei Anghel (21 ani) si Paul Ifrim (22 ani), inca de la intrecerea de Cupa Natiunilor. Intr-o etapa dominata de austriecii Andreas si Wolfgang Linger, Anghel si Ifrim au incheiat pe pozitia a 15-a, la 1,404 secunde in urma acestora, cu viteze medii de 111,42 km/h, in prima mansa, si de 12,13 km/h, in cea de-a doua mansa.
Austriecii Linger au fost urmati, pe podiumul de premiere, de italienii Christian Oberstolz si Patrick Gruber (+0,181) si de compatriotii lor Peter Penz si Georg Fischler (+0,196).
In competitia masculina, singurul reprezentant al Romaniei, Valentin Cretu, originar din Sinaia, nu a reusit sa se califice la etapa de Cupa Mondiala, sosind pe locul 28 in Cupa Natiunilor.
Intrecerea de Cupa Mondiala a fost castigata, surprinzator, de canadianul Samuel Edney, urmat de rusii Semen Pavlichenko si Stepan Fedorov.
In aceasta prima etapa a avut loc si proba pe echipe, pentru Romania participand Raluca Stramaturaru, Valentin Cretu si Andrei Anghel/Paul Ifrim. Dupa un final mai slab al Ralucai, Valentin Cretu si Anghel/Ifrim au adus, in cele din urma, locul al zecelea pentru formatia tricolora (+2,281).
Castigatoare a fost echipa Germaniei, cu Tatjana Hufner, Andi Langenhan, Wendl Tobias/Arlt Tobias in componenta, care a dominat categoric intrecerea.
Urmatoarea etapa va avea loc la finalul acestei saptamani, in Germania, pe pista de la Winterberg.
Petre APOSTOL