CSU Asesoft – Steaua Bucuresti, Sala Olimpia, ora 18:30, in direct pe TVR 3
Bucurestenii au schimbat aproape in totalitate lotul de jucatori pentru actuala stagiune. Josh Jackson, Jerome Coleman, Courtney Fortson si Andrei Mandache reprezinta solutii multiple pentru postul de conducator de joc in angrenajul trupei pregatite de Niksa Bavcevic. Tehnicianul croat i-a luat locul conationalului sau, Teo Cizmic, demis de conducere dupa un debut de sezon ezitant. De asemenea, trecerea lui Virgil Carutasu in tabara ros-albastra confera un plus semnficativ jocului Stelei sub panouri, acolo unde fostul capitan al lui CSU face pereche cu Virgil Stanescu, unul dintre principalii marcatori ai oaspetilor. Cei doi au mai jucat impreuna si in urma cu 6 ani, atunci cand evoluau pentru rivala Dinamo, retorgradata intre timp in esalonul secund. In lotul bucurestenilor mai distingem cateva nume importante. Astfel, Robert Turner, fost component al trupei Harlem Globetrotters, Hristo Nikolov, de doua ori campioan al Bulgariei, alaturi de Lukoil Academic, si sarbul Uros Lucic completeaza legiunea straina a unei formatii ce are in alcatuire 6 baschetbalisti de peste hotare.

Fundasi: Tudor, Dogaru, Westrol vs Fortson, Jackson, Coleman, Mandache

Bavcevic are aparent o multime de solutii la indemana pentru pozitiile 1 si 2. Mandache, jucator de baza al primei reprezentative, Jackson, cel mai bun aruncator de la distanta al sezonului precedent, si Fortson, un american venit din draftul NBA, creeaza o concurenta bine-venita pe banca Stelei. Totusi, individualismul aratat in anumite momente de conducatorii de joc ai bucurestenilor fac ca gruparea militara sa piarda de multe ori posesia in fazele cheie. Acest lucru s-a intamplat in ultimele 10 minute ale confruntarilor cu BC Mures, respectiv CSM Oradea, atunci cand greselile nefortate ale ros-albastrilor au condus la cele doua infrangeri contabilizate pana acum. In tabara campionilor, Tudor este titularul de drept al postului, principala problema a jucatorului constantean reprezentand-o faulturile. Tudor, unul dintre oamenii providentiali pentru alb-albastrii in playoff-ul editiei trecute de campionat, este cel mai bun pasator al ploiestenilor, cu 5.5 astfel de reusite, in medie, pe meci. Vlad Dogaru, rezerva sa pe post, a crescut mult in evolutii in ultimele luni, insa ramane un jucator de moral, necopt momentan pentru finalurile incinse de meci.
Asa cum a facut-o si in meciurile precedente, Arnautovic ar putea apela la Westrol sau Szijarto pentru a creiona schemele gandite de stafful tehnic.

Extreme: Westrol, Szijarto, Gutoaia, Mack, Qarraan vs Mandache, Nikolov, Turner, Orbeanu

Szijarto, Westrol si Gutoaia, jucatori cunoscuti pentru abilitatile lor pe faza de aparare, fac echipa cu mai spectaculosii Mack si Qarraan, cei doi americani de culoare ai Asesoftului. Dupa ce a inceput sezonul pe banca, Arnautovic preferandu-l pe Westrol in formula de start, Szijarto a devenit titular pe perioada in care fostul echipier al Colegiului Bentley a fost accidentat.
La Targu Jiu, rolurile s-au inversat, baschetbalistul de peste Ocean luandu-i locul oradeanului, dupa o intindere suferita de sesarul lui CSU. Westrol are o medie de 10.4 puncte pe meci, dar sufera la capitolul pase decisive, americanul fiind vizibil incomodat de acest aspect atunci cand Arnautovic il trimite pe pozitia 1. Doneal Mack este jucatorul responsabil cu spectacolul pentru ploiesteni. Acesta are o medie de 14.1 puncte, insa intampina deseori probleme la linia de fault, acolo unde dobandeste un procentaj de doar 65%.
Qarraan s-a integrat destul de greu la Asesoft, insa a fost exponential in duelurile cu U Mobitelco si CSM Oradea, ambele castigate de elevii lui Arnautovic in ultimele secvente.
Cel alintat „Mr. Q.” este un dunker prin definitie, dar, in acelasi timp, prezinta bune calitati de recuperator.
In tabara adversa, Mandache surprinde prin lejeritatea aruncarilor de la distanta, in timp ce Nikolov este un baschetbalist polivalent, de forta, care se implica destul de mult si in lupta de sub panouri, datorita gabaritului sau, 2.00m si 107 kg.
Venit din Finlanda si scolit de magicienii de la Harlem, este un baschebalist mult mai atletic, cu o mana precisa la aruncarile din zero grade, precum si la cele de la linia de fault.
Avand in vedere avantajul taliei sale, se anunta un duel interesant pe pozitia 3, intre Turner si Mack. Orbeanu a bifat doar 30 de minute pe parchet pentru Steaua in actualul sezon, dar Bavcevic a aratat in partida din FIBA Eurochallenge ca le acorda tuturor jucatorilor sanse egale.

Pivoti: Qarraan, Burlacu, Ilic, Bajic, Negoitescu vs Lucic, Popescu, Carutasu, Stanescu, Tibarna

Capitanul Catalin Burlacu este principalul realizator al Asesoftului, cu o medie de 14.9 puncte si 9 recuperari. Decarul lui CSU a devenit un jucator mult mai altruist dupa plecarea lui Carutasu, cele 2.5 pase decisive pe meci date coechipierilor vorbind de la sine.
Sarbul Nikola Ilic se bucura de un loc de titular in acest an, dupa retragerea din activitate a lui Rashard Griffith. Mult mai mobil decat fostul sau coleg, Ilic se preteaza perfect jocului campioanei din actualul sezon.
Ultima partida din campionat, cea de la Targu Jiu, i-a adus baschetbalistului slav titlul de MVP al rundei a 11-a, Ilic terminand confruntarea in compania gorjenilor cu 20 de puncte si 7 recuperari. Bajic pare a fi veriga slaba din angrenajul gazdelor, sarbul dand rareori senzatia ca poate face fata rigorilor impuse de Arnautovic.
In schimb, Steaua pare a sta ceva mai bine la acest capitol, trio-ul Popescu – Carutasu – Stanescu fiind greu de strapuns in spatiul de trei secunde. Ajuns la 34 de ani, dupa 5 sezoane petrecute la Ploiesti, Virgil Carutasu se intoarce in Olimpia, de data aceasta din postura de adversar.
Revenit dupa o accidentare, Gila ramane acelasi jucator util defensivei, fostul capitan al Asesoftului inregistrand 6.1 recuperari pe meci.
Cu 5 titluri si 4 Cupe in tricoul alb-albastru, fostul capitan va fi primit cu bratele deschise la Ploiesti, intr-o sala in care va fi mereu iubit si respectat.
Colegul sau de sub panouri, Virgil Stanescu, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Ajuns si el la 33 de ani, centrul Stelei este liderul la puncte al oaspetilor, pivotul de 120 de kg si 2.08 m inaltime avand o contributie decisiva in victoria de marti, impotriva belgienilor de la Antwerp Giants.
Stanescu a totalizat 12 puncte si 7 recuperari, fiind eliminat din joc cu 5 minute inainte de sfarsitul meciului. Lucic nu a impresionat pana acum, si mai mult ca sigur nu i se va permite sa o faca in Olimpia.
De partea cealalta, Bogdan Popescu, un alt fost international, ramane un jucator mai periculos din afara semicercului decat in spatiul de trei secunde.

Antrenori: Vladimir Arnautovic vs Niksa Bavcevic

Un duel intre doi tehnicieni proveniti din veche scoala iugoslava de baschet. Arnautovic este cel mai titrat antrenor la nivel de club din Romania, in timp ce Bavcevic are avantajul experientei a peste 70 de partide europene in cariera.
Croatul a mai pregatit echipe din Belgia, Austria, Suedia, Rusia, Italia si tara sa natala, printre realizarile sale enumerandu-se castigarea Cupei Belgiei in 2006, alaturi de Dexia Mons, dar si atingerea fazei sferturilor de finala ale Euro Cup, in acelasi an. Palmaresul intalnirilor intre CSU Asesoft si Steaua Turabo Bucuresti este unul egal, ambele combatante avand la activ o victorie pe teren propriu in sezonul regulat al campionatului trecut.
Steaua s-a impus cu 68 la 63 in Sala Regimentului de Garda „Mihai Viteazul” din Capitala, in timp ce campionii si-au luat revansa in retur, printr-un succes clar, cu 83 la 62, in Sala Olimpia.
Bogdan CHITIC