infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
23 °C
Cer relativ insorit

Azi


17° / 34°

Maine


19° / 34°

FEMEI PRAHOVENE DE AZI, DE IERI SI MAI DE DEMULT

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Marti, 17 august 2010)

Victoria N.Dima

Luna august fiind, prin traditie, luna cursurilor de vara ale Universitatii Populare “Nicolae Iorga", rubrica noastra ofera doua medalioane ale unor femei deosebite care au activat in cadrul “Asezamintelor" profesorului.
Victoria Dima s-a nascut la Valenii de Munte la 3 aprilie 1882. Era fiica lui Nicolae Dima, negustor si gospodar instarit, si sora lui Ioan N.Dima, avocat in Valeni, publicist (editor al ziarului “Valenii"), om politic iorghist, senator. In orasul natal a copilarit si a absolvit clasele primare la scoala de fete. A urmat apoi Scoala Secundara “Despina Doamna" din Ploiesti, unde a beneficiat de indrumarea unor profesoare de elita. A absolvit - a doua din seria ei - scoala, in 1899, si s-a dedicat imediat invatamantului.
A functionat ca suplinitoare la scolile din Schiulesti, Catina si Faget (Drajna). In acea vreme, timp de trei veri, a urmat la Bucuresti cursurile de “ajutorat", trecand apoi, cu mult succes, examenul in urma caruia a obtinut diploma de invatatoare (1900). A revenit la Scoala Schiulesti, ca titulara, iar dupa ce a luat definitivatul, s-a transferat la Valenii de Munte, unde a lucrat pana la pensionare. In anul scolar 1932-1933 o gasim invatatoare la Scoala de baieti din Valenii de Munte, cu o vechime de 32 de ani in invatamant, cu gradul didactic I si cu 5 gradatii. Primea un salariu de 7.650 lei lunar (cel mai mare posibil la un invatator), dar era necasatorita si locuia in casa parinteasca.
Desi isi iubea meseria si era apreciata ca o excelenta invatatoare, in afara de activitatea scolara si cea extrascolara, si-a gasit destul timp si pentru alte lucruri.
In iulie 1922, Nicolae Iorga a fondat, la Valenii de Munte, Scoala de Misionare Nationale si Morele “Regina Maria" despre care noi am vorbit pe larg (vezi ziar PRAHOVA nr.5716 si 5722). Victoria Dima a fost numita director administrativ - mai tarziu a fost numita ca director de studii profesoara Elvira Georgescu- activand in aceasta functie pana in 1940 cand scoala s-a desfiintat. A fost o munca deloc usoara, care i-a ocupat tot timpul liber, absorbind-o.
Sarcinile ei erau multiple. Raspundea de cladirea scolii, asigurand functionalitatea, igiena si un minimum de confort, ceea ce insemna permanenta grija si zbucium. Ea discuta cu mesterii si cu furnizorii de tot felul, se tocmea cu ei, receptiona marfurile si serviciile. Tot ea se ingrijea de fondurile necesare scolii; cand acestea se terminau, se grabea sa se adreseze profesorului sau sotiei sale sau pleca chiar ea, desigur in numele acestora, dupa subventii si nu se lasa pana nu le obtinea. Autoritatea ei in aceasta directie deriva si din faptul ca in chiar “Actul de fundatie" al scolii, elaborat si redactat de Nicolae Iorga si autentificat de notariatul Tribunalului Ilfov cativa ani mai tarziu, ea era nominalizata ca directoare.
Victoria N.Dima tinea permanent legatura cu Nicolae Iorga sau cu sotia acestuia Ecaterina, raportandu-le tot ce se intampla in scoala. Cand nici el nici ea nu se gaseau la Valeni, Victoria continua sa-i informeze in scris, uneori trimitand adevarate rapoarte, nu numai cu privire la problemele bazei materiale, ci cu intregul mers al lucrurilor. Astfel, la 25 noiembrie 1925, ea ii scria lui Iorga o lunga epistola, o adevarata dare de seama. Printre altele amintea de O.Girard, o frantuzoaica recomandata de Institutul Francez din Romania, care ar fi dorit sa fie incadrata permanent la Valeni. Citam din scrisoare: <>
La 10 ianuarie 1927, Victoria Dima intocmea un adevarat raport catre Ecaterina Iorga in care arata cum se desfasurase activitatea la sfarsitul anului anterior.
Aflam din el ca Apostol Culea predase la scoala despre “Dezvoltarea ideii de unitate nationala la romani"; Izabela Sadoveanu a vorbit despre un nou sistem pedagogic; Elena Economu a predat limba franceza, iar germana a predat-o o misionara sasoaica.
In 1929-1930, cand numarul profesorilor a crescut, ea a fost reconfirmata ca directoare administrativa, fiind ajutata, in continuare, de profesoara Elvira Georgescu si, din 1937, de o tanara absolventa a Scolii de Belle Arte din Bucuresti, Alexandra Lozinschi (prin casatorie Andra Calinescu), profesoara la Liceul “Despina Doamna" din Ploiesti.
In grija ei era si biblioteca Scolii de misionare, pe care s-a straduit sa o imbogateasca si s-o utilizeze.
Nu stim daca a insotit vreodata elevele (de fapt absolventele) in excursiile lor prin tara sau la Venetia, dar, in orice caz, le-a pregatit pentru acestea si le-a dus grija. O adevarata sarbatoare pentru ea era incheierea anului scolar. Asista, alaturi de Ecaterina Iorga, sub presedintia lui Nicolae Iorga, la examenul de absolvire, care se dadea sub forma unui colocviu. Participau la aceste colocvii, la care elevele veneau imbracate in costume nationale si care erau urmate de programe artistice, mari personalitati ale vietii noastre publice (mai des, dr. C.Angelescu).
Faptul ca locuia in Valenii de Munte, ca lucra si in cadrul asezamintelor marelui savant, reputatia profesionala, farmecul personal au facut sa se afle in anturajul familiei Iorga. In mai multe fotografii ale vremii a aparut alaturi de membri ai familiei. Intr-o epistola din 1930, Ecaterina Iorga ii scria: <>
Intr-o alta scrisoare, din 22 februarie 1933, Ecaterina Iorga o ruga sa o ajute in gasirea unei femei de serviciu sau poate a unei furnizoare de tesaturi populare pentru impodobirea casei Iorga: << As vrea sa aflu, cand ma intorc ca ai aranjat ceva cu Marioara din Homoraciu...>> De observat ca in trei ani trecusera, in adresare, de la plural la singular.
Prin Decret Regal, la 31 mai 1932, Victoria N.Dima devenea “Cavaler al ordinului Coroana Romaniei".
Uciderea lui Iorga de catre legionari si desfiintarea Scolii de Misionare au indurerat-o si chiar au zdruncinat-o profund. S-a retras la pensie, ducand o viata linistita intr-o lume, pentru ea, haotica.
Paul D.POPESCU

Articolul poate fi citit si in editia tiparitaDin aceeasi categorie

(Joi, 28 iulie 2016)

Capitanul de la Tricolorul LMV, Cosmin Ghimes, convocat la lotul national

Petre Apostol Echipa naţională de volei masculin a României a început pregătirile pentru calificările la Campionatul European din 2017. În lotul de 21 de jucători convocat de selecţionerul Dănuţ Pascu se regăseşte şi un sportiv de la Tricolorul LMV Ploieşti, chiar căpitanul formaţiei, Cosmin Ghimeş. Tricolorul LMV... continuare »

(Joi, 28 iulie 2016)

Emilian Teodorescu, membru in Comisia de Competitii a Federatiei de Handbal

Petre Apostol În cadrul Comisiei Centrale de Competiţii a Federaţiei Române de Handbal a fost numit, de curând, ca membru, şi ploieşteanul Emilian Teodorescu. Născut la 1948, profesorul ploieştean va continua să fie, în paralel cu activitatea de la comisia condusă de Mihai Pârvu, şi delegat federal, funcţie pe care o... continuare »

(Joi, 28 iulie 2016)

CSM Ploiesti si-a suspendat activitatea

Blocarea situaţiei financiare a Clubului Sportiv Municipal Ploieşti de către reprezentanţii Primăriei Ploieşti a dus la un deznodământ firesc. În urma unei şedinţe organizate ieri seară cu toţi coordonatorii secţiilor din cadrul clubului, conducerea CSM Ploieşti, director Cezar Stoichiciu, a luat decizia de a suspenda temporar... continuare »

(Joi, 28 iulie 2016)

Dati un leu pentru Petrolul

RO60BUCU1812235339171RON – cont deschis la Alpha Bank. Nu dați ”un leu pentru ateneu” și nici măcar pentru … ”Cumințenia Pământului”, dar puteți contribui la continuarea unei legende! În lipsa altor alternative de performanță pentru fotbalul ploieștean, la 50 de ani de când Petrolul devenea singura echipă din România... continuare »

(Joi, 28 iulie 2016)

Din culise

CSM Ploieşti nu are bani de salarii, toată „responsabilitatea” fiind pasată pe spinarea unui director economic din primărie! Salariile pe aprilie (mai era de achitat 30%) și mai, neplătite, erau în bugetul de pe ”vremea” când la primărie era altcineva, cele pe iunie și iulie, în alt ”mandat”, întrebarea ”cheie” care se... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 20:52: Pete Klismet, fost criminalist la FBI, spune clar si raspicat: "La Madalina Manole a fost crima, nu sinucidere!"

Pete Klismet, fost criminalist la FBI, in prezent autor al unei celebre trilogii „FBI Diary”, a vorbit la un post de radio american despre cazul Madalina...»


Editorial

Partidu’ e-n toate

Florin Tanasescu Două lucruri contează cu adevărat: să știi să-ți alegi partenerul de viață și să găsești partidul care să corespundă aspirațiilor și...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Sclav de înger

Ați observat că exact atunci când spunem: ”Eh, hai, că de-acuma urmează să urcăm”, exact atunci mai apare ceva. Că la noi așa e, de foarte mulți ani: ”Hai, mă, gata, că am ajuns în […] Post-ul Sclav de înger apare prima ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4687
+0.12%
USD    (Dolar SUA)
4.0634
+0.29%
XAU    (1 Gram aur)
172.54
+0.13%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"