“Petrolul înseamnă acea uniune specială dintre suporterii pătimaşi şi devotaţi, din tribune, şi cei care îmbracă tricoul clubului, cu dorinţa de a învinge, în teren” – aceasta a fost definiţia spiritului Petrolului dată de Mircea Dridea la “primul episod” al sărbătorii prilejuite de aniversarea a 50 de ani de la istorica victorie cu Liverpool, singura obţinută vreodată de o echipă românească în faţa reputatei echipe engleze.

Clubul “Laguna” a găzduit, miercuri seară, chiar pe 12 octombrie, la fix 50 de ani de la victoria Petrolului împotriva celor de la Liverpool, o recepţie organizată în cinstea acelora care au trăit, din teren, acel moment special.
Au răspuns prezent ploieştenii Mircea şi Virgil Dridea, Octavian Dincuţă, Alexandru Pall, Eduard Iuhasz şi Camil Oprişan, care au fost “vedetele” unei seri foarte reuşite, în care au fost prezenţi, alături de cei mai sus amintiţi, exponenţi ai tuturor generaţiilor de jucători petrolişti, precum şi alţi invitaţi din lumea fotbalului. Deşi era aşteptat şi el, “Sandu” Boc nu a mai ajuns la eveniment, în timp ce Dumitru Munteanu nu a fost prezent din cauza unor probleme medicale, care nu-i permit deplasarea (acesta locuind în Bucureşti).
Nu au lipsit nici oamenii politici, care au “ratat” însă momentul prielnic de a face câteva gesturi de normalitate, precum acordarea palmaresului echipei actualului club, Petrolul 52, fondat chiar de cătrei cei aniversaţi, sau de a oferi, simbolic, celor sărbătoriţi, însemne ale recunoaşterii şi preţuirii de care trebuie să se bucure, după o viaţă dedicată fotbalului, Petrolului, Ploieştiului. Cine ştie, poate mâine, când, pe arena “Ilie Oană” se va celebra, în faţa miilor de spectator prezenţi, din nou, acest moment de referinţă pentru oraş, cei care conduc acum oraşul vor avea mai multă… inspiraţie!
Revenind la sărbătoarea de la Laguna, organizată de Emanoil Savin, cei prezenţi s-au simţit în largul lor, timp de câteva ore bune, pe lângă petrecerea propriu-zisă având parte şi de câteva moment special – precum organizarea unei conferinţe de presă special pentru cei care au trăit pe viu “minunea cu Liverpool”, câteva premieri (plachete primate din partea Primăriei Buşteni, fanioane şi sticle de vin personalizate cu acest eveniment, din partea clubului Petrolul 52), “vedeta serii” fiind un tort special, cu stema Petrolului de acum 50 de ani.
Mâine, are loc “baia de mulţime”, de la ora 17,00, pe stadionul “Ilie Oană” fiind programat un meci de old-boys, între jucători ai Petrolului din diverse generaţii (mare parte dintre ei prezenţi şi la evenimentul mai sus amintit – Cristi Vlad, Ion Cojocaru, Constantin Ştefan, Haralambie, fraţii Silviu şi Decu Crângaşu, Tavi Grigore, Liliac, etc) şi o selecţionată a Văii Prahovei, apoi, după premierea seniorilor petrolişti în faţa fanilor petrolişti, de la ora 19,00, Petrolul 52 – liderul Ligii A Prahova va disputa meciul cu CS Cornu.

Amintirile succesului de acum 50 de ani

Fiecare dintre cei prezenţi, care au participat la cele trei partide cu Liverpool, din 1966, şi-a adus aminte lucruri mai puţin sau deloc cunoscute din aceea perioadă, câteva dintre povestiri fiind cu adevărat spectaculoase:
l Antrenorul celor de la Liverpool, Bill Shankly, unul dintre tehnicienii celebri în Anglia, fusese la Ploieşti cu mai bine de 20 de ani înainte de meciul din 1966, acesta fiind unul dintre… piloţii armatei britanice, în cel de-al doilea Război Mondial, participând chiar la bombardamentul asupra oraşului nostru!
l Fiecare deplasare a echipei era “urmărită” de un colaborator al Securităţii, după meciul tur, din Anglia, Mircea Dridea, Costică Moldoveanu şi alţi colegi fiind “daţi în primire” şi apoi interogaţi pentru că în aeroportul din Frankfurt (acolo unde a fost prevăzută escala, în drumul echipei spre Anglia, au schimbat bani româneşti în valută.
l Octavian Dincuţă, debutant în Cupa Campionilor Europeni, la Ploieşti, la doar 19 ani, a primit, înaintea partidei istorice de pe stadionul “Petrolul”, actualul “Ilie Oană”, promisiunea că va fi convocat la o acţiune a Naţionalei, “dacă joacă bine”, chiar din partea preşedintelui federaţiei Române de Fotbal, de la acel moment – Gheorghe Popescu. “Dacă joci prost, vei mai juca, pentru că eşti tânăr, dacă joci bine, te iau la Naţională”! Iar promisiunea a fost respectată, “Bibi” Dincuţă bifând un turneu de pregătire sud-american, într-o echipă a României din care mai făceau parte Mircea Lucescu sau Dan Coe, printre alţii.
l “Noi am fost o echipă, prieteni buni, aveam ambiţie, doream să arătăm că avem valoare. Cota noastră nu se compara cu a lor, vorbeam de câţiva campioni mondiali la acel moment, dar, totuşi, am făcut faţă cu brio meciurilor. Din păcate, faptul că veneam din communism, din lumea a treia, a patra a fotbalului, faţă de ei, a dus şi la câteva decizii nefavorabile luate împotriva noastră, atât la Liverpool, unde lui Mircea Dridea i s-a anulat bun gol valabil, din lovitură liberă, arbitrul portughez dictând repetarea loviturii, cât şi la Ploieşti şi la Bruxelles, în meciul trei, unde au fost decizii importante împotriva noastră, de fiecare dată” – au rememorat Pall, Virgil Dridea şi Mircea Dridea moment ale “trilogiei” Petrolul – Liverpool.
l Cu o zi înaintea meciului de la Ploieşti, jucătorii englezi, ţară care câştigase titlul mondial în acel an – 1966, au venit să efectueze un antrenament, aceştia crezând, iniţial, că arena pe care vor juca va fi alta decât cea care i-a găzduit la antrenament! “Vrem să vedem şi stadionul unde jucăm mâine” – au solicitat aceştia, fiind minţiţi de către oficialii echipei de atunci că… “se lucrează acum la un stadion nou, şi de aceea vom juca aici”! În Anglia, la Liverpool, meciul se disputase în nocturnă, în faţa a peste 43.000 de spectatori, la Ploieşti, fiind prezenţi circa 18.000 de privitori, alte câteva mii de ploieşteni rămânând în afara stadionului!