Marian Dima

Peste 220.000 de locuitori „în recesământ” şi doar 4-5 echipe de fotbal –seniori active în Ploieşti, foarte probabil, oraşul din România cu cel mai mic procent de cluburi de fotbal – seniori, raportat la numărul de locuitori!
Petrolul 52 – continuatoarea Petrolului, înscrisă în Liga A Prahova, Unirea Teleajen, Petrolul 95 şi CSM Ploieşti – în Superligă (aceasta din urmă ca şi desfiinţată) sunt singurele echipe din Ploieşti, cu menţiunea că CSM-ul nu activa cu seniorii în oraş, ci la Strejnic, pe arena „Conpet”. După cum se observă, nicio grupare la nivel naţional, pentru prima oară în istoria acestui oraş, singura echipă care mai poate fi „invocată” în acest peisaj fotbalistic dezolant, ruşinos, fiind Astra 2 – care va evolua în Liga a III-a, pe arena din „9 Mai”, şi care devine…. cea mai importantă echipă a „marelui municipiu”.
Cauzele? Lipsa bazelor sportive, din acest punct de vedere oraşul nostru fiind codaş, fără îndoială,apoi, dezinteresul autorităţilor, al marilor firme pentru această activitate sportivă, echipele “de fabrică” dispărând aproape cu totul, dar şi lipsa unui liceu sportiv, care să ofere o motivaţie celor care vor să facă fotbal şi carte, toate la un loc au dus la această situaţie dezastruoasă.
Iar majoritatea fotbaliştilor ploieşteni, după ce au terminat junioratul la Petrolul, CSM sau Astra, sunt “obligaţi” să joace prin alte comune. De exemplu Brazi are exact acelaşi număr de echipe afiliate la AJF Prahova cât are tot Ploieştiul! La doar… 8000 de locuitori! Asta în timp ce, în perioada anilor ’90, cea mai mare mândrie a unui fotbalist din judeţ era… să ajungă la Ploieşti, cei mai valoroşi sportivi fiind “vânaţi” cu locuri de muncă la întreprinderile din oraş, repartiţii pentru apartamente (înainte de Revoluţie).
Făcând un calcul matematic simplu, la echipele de seniori care activează (îşi au sediul) în Ploieşti, evoluează undeva la 100 de jucători seniori, ceea ce înseamnă că de abia unul din 2000 de oameni ajunge să joace fotbal “cu legitimaţie” în oraşul Ploieşti!
La nivel naţional, conform site-ului www.fifa.com, într-un clasament făcut acum câteva luni, numărul jucătorilor de fotbal înregistrați oficial în România, adică legitimați, este de 108.620. Suntem pe locul 48 în lume după țări precum Bangladesh, Senegal, Myanmar sau chiar Ungaria (cu o populaţie la jumătate faţă de România)!

Şi LMF e în scădere

Pasiunea ploieştenilor pentru acest sport, în lipsa unor baze sportive adecvate pentru “fotbalul mare, pe teren normal”, a fost “speculată” de către Liga de Minifotbal, LMF cunoscând o expansiune deosebită, acum câţiva ani, cu o întrecere găzduită pe mai multe eşaloane, fotbalul pe teren redus câştigând teren, atu-urile fiind logistica mai “lejeră” necesară, bugetul redus etc.
În ultima perioadă, şi aici se înregistrează un recul important, campionatele organizate acum în Ploieşti strângând puţin peste 50 de echipe la start. Asta după ce se ajunsese la 100 de echipe, la un moment dat, iar jucătorii erau chiar salarizaţi, câştigând sume în jurul a 500-1000 de ron pe lună!

Echipe desfiinţate din Ploieşti care au activat în fotbalul ploieştean, după Revoluţia din 1989

Statistica arată că peste 20 de echipe au dispărut din municipiul Ploieşti după revoluţia din 1989! Iată o listă a acestora, pe care se regăsesc şi multe grupări care au activat la un moment dat la nivelul eşaloanelor naţionale:
Prahova Ploieşti (Prahova CSU, Prahova – Argus), Ştiinţa IPG (CSU Ploieşti), Petrolul Teleajen, UZTEL Ploieşti, Vega, Matizol, Rafinorul (Astra Ploieşti -mutată la Giurgiu), IUC, Petrotrans, Dorobanţul (SEPRA Dorobanţul), Tramvaiul (transformată în Caraiman Company), ICIM Ploieşti, Vagonul, Carotaj Ploieşti, ITAU, ICRAL (Stăruinţa), DERO Ploieşti, Feroemail Ploieşti, Remat Ploieşti, Umerva Ploieşti, Progresul Ploieşti, Flacăra Ploieşti, UZUC, Tricolor Ploieşti, IPCUP, Sportul MECTA Ploieşti, Fryuli Ploieşti, Invivo, Atlas Gip Ploieşti, Sportiva Avântul Ploieşti, Voinţa Conpet (Conpet) Ploieşti, Caraiman Monitorul Ploieşti, Romorient Ploieşti, YaniSport Ploieşti.