Petre Apostol

Ciclismul românesc trece printr-un moment de cumpănă, fiind departe de performanţele de acum jumătate de secol, când avea o echipă redutabilă la nivel mondial. Cu toate acestea, chiar dacă Turul României a dispărut din calendar, se organizează competiţii internaţionale, cea mai importantă având loc săptămâna trecută, anume Turul Ciclist al Sibiului.
Întrecere de categorie UCI 2.1, aceasta este organizată de CS Sibiu Sport Project, iar la startul ediţiei desfăşurate între 6 şi 10 iulie s-au regăsit 19 echipe, dintre care cinci pro-continentale (inclusiv Nippo Vini Fantini, prezentă în Turul Italiei, avându-l pe românul Eduard Grosu în componenţă) şi două naţionale (România şi Bulgaria), restul fiind continentale (una din România – Tuşnad Cycling Team).
Pentru echipa naţională a României a concurat şi ploieşteanul Valentin Pleşea (în foto, primul din dreapta), în vârstă de 22 de ani, format la CS Petrolul, de către antrenorul Constantin Ciocan. Rutierul prahovean face parte, din acest an, din cadrul echipei HC
Cycling Team, după ce clubul petrolist a renunţat la grupa de seniori, din motive financiare.
Competiţia a programat patru etape şi un prolog, concurându-se pe distanţa totală de 555,6 kilometri, iar la finalul întrecerii sportivul ploieştean a fost al doilea clasat din lotul naţional, liderul echipei tricolore fiind vasluianul Andrei Nechita, câştigătorul Turul României din 2011.
Nechita a câştigat prologul Turului Sibiului, fiind primul român care s-a impus într-o etapă la competiţia respectivă, în final, însă, situându-se pe locul 42, cu o întârziere de 19.54 minute. În schimb, Valentin Pleşea a ocupat locul 86, la 39.30 minute de prima poziţie, ocupată de bulgarul Nikolay Mihaylov, de la echipa poloneză CCC Sprandi Polkowice.
Podiumul în clasamentul general a fost completat de doi italieni – Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli Sidermec, +4.33 minute) şi Alex Turrin (Unieuro Wilier Trevigiani, +5.35 minute).
Primul român din competiţie a fost Serghei Ţvetcov, cel care va reprezenta ţara noastră la Jocurile Olimpice de la Rio, componentul echipei italiene
Androni Giocattoli Sidermec situându-se pe locul 17 în ierarhia generală, cu o întârziere de 13.04 minute.
Alături de Andrei Nechita şi Valentin Pleşea, pentru echipa naţională a României au mai concurat Emil Dima, Ionuţ Sdrăilă, Vlad Dobre şi Alexandru Teşcan.