Mihai Nistor, singurul boxer român calificat la Jocurile Olimpice de la Rio, priveşte cu încredere spre competiţia olimpică. Supergreul român (+91 kg) a reuşit o victorie de moral în finala turneului internaţional ”Centura de Aur”, desfăşurat timp de patru zile la Iaşi. Nistor (CSA Steaua) a cucerit trofeul după ce l-a învins în finală pe croatul Filip Hrgovic, scor 2-1, la finele unui meci electrizant, care a ridicat publicul în picioare. Hrgovic este campion european en titre, titlu cucerit anul trecut la Samokov (Bulgaria). La Europene fusese şi ultima întâlnire dintre cei doi, însă atunci s-a impus croatul, tot cu 2-1.
”M-am simţit bine şi asta cred că este cel mai important. Ne cunoşteam, ne-am mai bătut, dar acum a fost meciul meu”, a declarat Nistor pentru ProSport. La Rio, şi Nistor, şi Hrgovic ar putea avea statut de cap de serie, astfel că nu se vor întâlni în primele faze ale competiţiei. Înaintea plecării la Rio, programată pentru 24 iulie, Nistor va mai avea un stagiu de pregătire în Italia, între 14 şi 20 iulie.
România a mai câştigat o Centură de Aur prin Steluţa Duţă, la categoria 51 kg. În finală, Steluţa a învins-o cu 2-1 pe colega sa de lot, Lăcrămioara Perijoc.
Centura de Aur a fost organizată la Iaşi de preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Câtea. La start s-au prezentat 80 de boxeri din 13 ţări.
Despre competiţie, Vasile Câtea a declarat: „În mare măsură sunt mulţumit de competiţie. Nivelul a fost foarte ridicat, cu zece sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice. Dintre aceştia, opt au fost în finale. Victoria lui Nistor a fost principalul nostru obiectiv şi a fost obţinută. Am avut lângă noi Primăria municipiului Iaşi, care ne-a asigurat că ne va sprijini şi în viitor, dacă vom mai dori să organizăm evenimente de anvergură. Am însă şi o mare nemulţumire, legată de reprezentarea românilor. Ne plângem că nu avem competiţii acasă, pentru a ne putea verifica, dar acum când a existat acest turneu internaţional la Iaşi au venit numai zece boxeri români. Extrem de puţini! Nu aveau decât costuri de transport, restul fiind asigurat de noi. Dar vom avea timp să ne aplecăm asupra acestor probleme după Jocurile Olimpice de la Rio”.