Petre Apostol

De săptămâna trecută până joi, la Eforie Nord, a fost organizată ediţia cu numărul 26 a Festivalului Internaţional de Şah „Trofeul Litoralului”, competiţie care a programat probe la şah clasic (10 runde, în sistem elveţian), şah blitz şi dezlegări de studii şi de probleme.
În competiţia open au fost prezenţi 93 de sportivi, din Rusia, Ungaria, Germania, Moldova şi România, iar printre concurenţii remarcaţi s-au numărat şi reprezentanţi de la CSM Ploieşti, pregătiţi de antrenorul emerit Gheorghe Văsii şi soţia sa, Filoftia.
Chiar dacă sunt încă juniori, având 16 ani, sportivii ploieşteni Sergiu Herea şi Cătălin Sandu au făcut faţă cu brio unor dispute cu mari maeştri, maeştri internaţionali sau maeştri FIDE. Astfel, la şah clasic, cu şapte puncte în total, din 10 posibile (o singură înfrângere), Sergiu Herea a ocupat locul al zecelea în clasamentul general, fiind la doar jumătate de punct de prima poziţie.
Totodată, sportivul ploieştean a câştigat medalia de aur la categoria Elo sub 2200, acesta având rating internaţional Elo 2086, cel mai mic dintre primii 14 clasaţi în ierarhia generală.
Celălalt sportiv de la CSM Ploieşti, Cătălin Sandu, a ocupat locul 20 în clasamentul general la şah clasic, cu 6 puncte.
Sergiu Herea şi Cătălin Sandu au avut evoluţii foarte bune la dezlegări de studii şi de probleme, primul dintre aceştia câştigând medalia de aur, iar cel din urmă a obţinut medalia de bronz. De asemenea, Cătălin Sandu a mai câştigat o medalie de bronz şi în cadrul concursului de şah blitz.
De asemenea, CSM Ploieşti a mai avut reprezentanţi şi la categoriile mai mici de vârstă care au urcat pe podiumul de premiere. Flavius Stroe a reuşit să se impună la şah clasic la grupa de 12 ani şi să obţină o medalie de bronz la şah blitz, în vreme ce Rareş Anghel a câştigat medalia de argint la şah blitz la categoria 8 ani.
La acestea se mai adaugă medaliile câştigate de Flavius Stroe (bronz la grupa 12 ani), Răzvan Chivu (aur la grupa 10 ani şi argint la grupa 12 ani) şi Rareş Anghel (argint la grupa
8 ani) în cadrul concursului de dezlegări de studii şi de probleme.