Bogdan Chitic

Două dintre piesele de bază ale echipei feminine de baschet CSM Ploieşti, în sezonul trecut al Ligii I, vor avea o vară activă alături de loturile naţionale de junioare ale României. Ioana Ghizilă (19 ani), „play-maker”-ul formaţiei pregătite de Loredana Munteanu, în divizia secundă, şi Ana Maria Casale (15 ani) au fost convocate la echipa naţională „U20” şi, respectiv, „U16”, în perspectiva acţiunilor oficiale ce se vor desfăşura în lunile iulie şi august.
Revenită în ţară după turneul amical al primei reprezentative, desfăşurat la Hradec Kralove (Cehia), în urmă cu o săptămână, Ioana Ghizilă a intrat în programul reprezentativei „sub 20 de ani” a României, care, în aceste zile, se află în cantonament, la Braşov. Tinerele baschetbaliste pregătite de Dan Calancea, asistat de secundul Miruna Crasnic şi fizioterapeutul Constantin Muscă, se pregătesc în vederea participării la Campionatul European din lunia iulie, ce va avea loc la Podgorica (Muntenegru). După ce, în urmă cu un an, Ioana Ghizilă a impresionat la întrecerea continentală „U16”, de la Bucureşti, conducând naţionala tricoloră spre ocuparea unui meritoriu loc 6, acum, jucătoarea crescută la CSS Ploieşti speră să confirme şi în cadrul selecţionatei „U20”, repartizată în grupa B a Campionatului European, alături de Croaţia, Ungaria şi Belarus.
În schimb, Ana Maria Casale – cea mai bună marcatoare a turneului final „U16” al Campionatului Naţional, desfăşurat la Braşov, în urmă cu o lună – se află într-un stagiu centralizat la Poiana Braşov, sub comanda antrenorului principal, Cătălin Tănase. Lotul naţional „sub 16 ani” al României va participa, în luna august, la Campionatul European de la Oradea, făcând parte din grupa D, alături de selecţionatele Macedoniei, Poloniei, Belgiei şi Norvegiei. Până la întrecerea din luna august, „tricolorele” îşi vor măsura forţele, luna viitoare, în jocuri de verificare, cu reprezentativele Turciei, Bulgariei şi Austriei, iar din 21 iulie se vor muta la Oradea, pentru o ultimă perioadă de pregătire în care va fi definitivată şi componenţa echipei naţionale care va păşi pe scena europeană.