Petre Apostol

La finalul săptămânii trecute, în județul Prahova s-au organizat două turnee de șah pentru copii și juniori, unul la Ploiești (Cupa „1 Iunie”) și unul la Comarnic (Cupa „Micul Șahist”). În cadrul ambelor concursuri, câștigătorii s-au numărat din rândul favoriților, conform ratingului internațional Elo.
Cupa „1 Iunie” a fost organizată la Doroftei Pub, de Asociația Județeană de Șah (președinte Constantin Țurlea, care a fost și directorul turneului), în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Prahova și cu CSU Ploiești, în vreme ce Cupa „Micul Șahist” s-a desfășurat în organizarea CS Carpați Sinaia, directorul turneului fiind Liviu Coman.
De remarcat că ambele turnee au fost câștigate de către sportivi de la CSM Ploiești, pregătiți de antrenorul emerit Gheorghe Văsii, alături de soția sa, Filoftia Văsii.
La Cupa „1 Iunie”, care a avut o participare generoasă, de 98 de concurenți, cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, și a fost supervizată de arbitrul internațional Radu Chirilă, podiumul a fost alcătuit în totalitate din sportivi de la CSM Ploiești. Surprinzător, însă, câștigător a fost cel mai mic dintre aceștia ca vârstă și cu cel mai mic coeficient dintre ei, anume Teodor Szocs.
Sergiu Herea a ocupat poziția secundă, în vreme ce Cătălin Sandu s-a situat pe locul al treilea, toți trei obținând 7,5 puncte la finalul celor nouă runde, departajarea fiind realizată în urma primului criteriu, anume meciurile directe dintre ei.
În ierarhia feminină, s-a impus Cătălina Popa, de la CSO Tricolorul Breaza, depășind-o în urma celui de-al doilea criteriu de departajare pe Ana-Cristina Coman, de la CSU Ploiești, ambele încheind cu câte 6,5 puncte. În clasamentul general cele două sportive s-au situat pe locurile 8, respectiv 9.
Podiumul la feminin a fost completat de Alexandra Pătru, tot de la CSU Ploiești, cu 6 puncte.
În concursul disputat la Comarnic au existat două turnee, unul pentru copiii avansați (24 de concurenți) și celălalt pentru începători (27 de sportivi).
La turneul principal, câștigător a fost Flavius Stroe, care a încheiat cu 6 puncte din șapte runde programate, fiind urmat de colegul său de la CSM Ploiești, Irinel Trăilă, cu 5,5 puncte, aceștia având, de altfel, și cele mai bune ratinguri internaționale din concurs și fiind singurii care au categoria I.
Podiumul a fost completat de David Iliescu, de la CS Petrolul Ploiești, elevul antrenorului Gheorghe Pepene (care a fost și arbitrul șef al turneului) obținând 5,5 puncte, ratând poziția secundă pentru două puncte, conform sistemului Buchholz de departajare.
În turneul B, competiția a fost adjudecată de Mario David, din Comarnic, urmat de David Milu, din Câmpina, ambii cu câte 6 puncte. Pe treapta a treia a podiumului a urcat Andrei Ceapă, din Sinaia, cu 5 puncte.