Petre Apostol

Duminică seară, la Călăraşi, echipa naţională de handbal masculin a României a jucat partida retur din playofful preliminariilor Campionatului European din 2018, primind vizita formaţiei similare din Israel. Reprezentativa pregătită de Aihan Omer şi Sandu Iacob se impusese în deplasare, miercuri, cu scorul 30-27 (13-15).
În meciul din retur, unul dintre jucătorii remarcaţi ai tricolorilor a fost şi ploieşteanul Ionuţ Georgescu, handbalist care a pornit în handbalul mare de la Uztel Ploieşti, ajuns acum la 33 de ani, şi fiind golgheterul echipei Steaua Bucureşti, în Liga Naţională. Georgescu a înscris trei goluri în victoria clară a României în duelul cu Israel, scor 32-21 (17-10), în condiţiile în care niciun handbalist tricolor nu a depăşit patru reuşite.
Astfel, echipa naţională a României a avansat în faza grupelor de calificare pentru turneul final al Campionatului European, revenind între primele 28 de naţiuni de pe continent, după ce, în preliminariile ediţiei precedente, fusese eliminată în playoff de Finlanda.
Joi va avea loc tragerea la sorţi a grupelor de calificare, la Dubrovnik (Croaţia), România urmând să facă parte din ultima grupă valorică.
Urnele valorice sunt următoarele:
Urna 1: Franţa, Spania, Danemarca, Polonia, Germania, Suedia, Islanda
Urna 2: Macedonia, Rusia, Norvegia, Ungaria, Slovenia, Belarus, Austria
Urna 3: Serbia, Cehia, Muntenegru, Bosnia, Olanda, Portugalia, Lituania
Urna 4: Slovacia, Letonia, Ucraina, Elveţia, România, Belgia, Finlanda
România nu a mai fost prezentă la un turneu final european din 1996, ediţie găzduită de Spania (a doua ediţie din istorie a campionatului), la care reprezentativa tricoloră s-a situat pe locul 9 din 12 formaţii.