CSM Ploieşti – Timba Timişoara 77-71 (31-30)

Bogdan Chitic

Sala „Olimpia”. Spectatori: 500.
CSM Ploieşti: Ionescu, Dumitrescu, Gîrbea, Căpuşan, Gavrilă.
Timba Timişoara: Stănescu, Colceriu, Kovacevic, Pătru, Lazăr.

Baschetbaliştii de la CSM Ploieşti au trăit periculos, duminică seară, în „Olimpia”, împotriva Timbei Timişoara, dar au reuşit, în cele din urmă, să o scoată la capăt şi să-şi mulţumească fanii, printr-o lecţie de perseverenţă şi efort colectiv. După un început catastrofal, cu doar două reuşite din acţiune în primele zece minute, băieţii lui Eugen Ilie s-au trezit la timp pentru a aşeza lucrurile în ordine şi a rămâne singurii din faza semifinală cu punctaj maxim după trei partide.
Derbiul etapei în Liga I a adus faţă în faţă cele mai solide echipe ale campionatului, ale căror noi achiziţii au oferit recital pe parchet. Fără americanul Johnson, principalul marcator al echipei, Timba l-a redescoperit pe sârbul Kovacevic, care a dus greul în plan ofensiv şi şi-a cărat, efectiv, echipa în spate, prin cele 30 de puncte marcate.
În schimb, ploieştenii au părut să intre timoraţi în joc, doar Ciotlăuş şi Movileanu, ambii din spatele semicercului, reuşind să alimenteze atacul în primul sfert. Mult prea puţin, însă, pentru ca CSM Ploieşti să conteze în meci, Eugen Ilie solicitând două „time-out”-uri în decurs de cinci minute pentru a limpezi lucrurile. Bazându-se pe un presing agresiv, încă din terenul advers, „alb-albaştrii” au izbutit să echilibreze balanţa şi chiar să treacă la conducere pe finalul primei reprize, după ce Ionescu, Dumitrescu şi Ciotlăuş au apărut inspirat la finalizare.
Cu acelaşi Kovacevic – jucând perfect rolul de „killer” – echipa pregătită de Bogdan Murărescu a rămas în meci printr-o evoluţie colectivă destul de disciplinată, cu puţine „floricele” la finalizare. De acest aspect a avut grijă Casale, care s-a înălţat pentru o minge trimisă din 45 de grade de Ionescu şi a zguduit inelul cu o mână, pentru 68-60 (min 35). Din nou Kovacevic a venit cu răspunsul de la distanţă, pentru ca Lazăr, la atacul următor, să aducă Timba la o singură posesie în spatele gazdelor. Gavrilă, la interior, şi Ciotlăuş, de la libere, au securizat victoria în ultimul minut, succesul cu Timba, al treilea consecutiv din faza semifinală, venind într-un moment excelent, înaintea unei serii de trei deplasări consecutive, la Baia Mare, Iaşi şi Brăila.
„Ne-am aşteptat la un meci dificil, întrucât Timba este o echipă foarte bună, care, la rândul ei, şi-a dorit victoria. Noi am fost destul de timoraţi la început, iar adversarii noştri au profitat de acest lucru. După aceea, defensiva a jucat un rol cheie în angrenajul echipei şi am reuşit să revenim înaintea pauzei. Fanii au fost alături de noi, ne-am simţit excelent pe parchet şi le mulţumim spectatorilor pentru atmosfera creată”, a declarat, după meci, Marius Ciotlăuş.

Scorul pe sferturi: 7-20, 24-10, 24-22, 22-19
CSM Ploieşti: Movileanu (6 puncte), Ciotlăuş (21), Dumitrescu (9), Ene (3), Neagoe (1), Gavrilă (4), Gîrbea (5), Căpuşan (4), Ionescu (15), Casale (9), Dogaru, Dumitru. Antrenor: Eugen Ilie.
Timba Timişoara: Stănescu (9 puncte), Pop (2), Medgyesy (6), Pătru (1), Colceriu (1), Lazăr (19), Kovacevic (30), Rada (3), Szabo. Antrenor: Bogdan Murărescu.
Arbitri: Vasile Alexandru (Bucureşti), Sandu Alexandru (Iaşi).
Comisar FRB: Luca Badea (Bucureşti).