Petre Apostol

Clubul Sportiv Orășenesc Sinaia continuă să formeze atleți de viitor în sporturile de iarnă, cel mai bun exemplu în acest sens reprezentându-l juniorii de la sanie, care au confirmat rezultatele din anii anteriori. Pregătiți de antrenorii Alexandru Comșa (antrenor și al lotului național), Corina Drăgan și Liviu Turea (directorul clubului), cei patru reprezentanți de la CSO Sinaia din lotul României au reușit să-și asigure calificarea la cea de-a doua ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă ale Tineretului.
Clasați între primele zece locuri în ierarhia Cupei Mondiale de tineret (Youth A), Andrei Turea, Carmen Manolescu, la simplu, și Flavius Crăciun și Marian Gîtlan (în ordine, în foto), la dublu, au îndeplinit condițiile necesare pentru a se califica la competiția olimpică programată să se desfășoare la Lillehammer, în Norvegia, în perioada 12-21 februarie 2016. La întrecere au voie să participe sportivi născuți între 1 ianuarie 1998 și 31 decembrie 2001.
Cu două podiumuri trecute în cont în acest sezon al Cupei Mondiale la categoria lor de vârstă, Marian Gîtlan și Flavius Crăciun ocupă locul al doilea în clasamentul general la dublu, la doar cinci puncte în urma echipajului din frunte, Felix Schwarz și Lukas Gufler, din Italia. Gîtlan și Crăciun s-au situat pe a treia treaptă a podiumului la etapele disputate pe pârtiile de la Sigulda (Letonia) și Igls (Austria), în vreme ce la Konigssee (Germania) au încheiat pe locul al patrulea, iar la debutul sezonului, chiar pe pârtia de la Lillehammer, s-au clasat pe locul al șaselea.
La simplu, în competiția masculină, Andrei Turea, fiul cel mare al directorului de la CSO Sinaia, Liviu Turea, a obținut cele mai bune rezultate pentru România. Tânărul sportiv prahovean a încheiat anul cu un loc 5 la etapa de la Igls, care a reprezentat cea mai bună performanță a sa din acest sezon de până acum. Andrei mai reușise să se situeze în Top 10 în prima rundă a competiției, la Lillehammer, rundă la care a încheiat pe locul al optulea.
Astfel, Andrei Turea ocupă, în acest moment, locul al optulea în clasamentul general provizoriu al Cupei Mondiale Youth A, din 71 de sportivi care au punctat. Trebuie, însă, menționat că acesta a înregistrat unii dintre cei mai buni timpi de start din competiție și doar unele erori majore au făcut să nu urce pe podium până acum.
În concursul feminin, Carmen Manolescu a avut evoluții constante, care au adus-o pe locul al zecelea în clasamentul general provizoriu (din 61 de sportive care au punctat), după primele patru etape din Cupa Mondială Youth A, cu șanse bune chiar de a urca în Top 5 la finalul sezonului. Cel mai bun rezultat al său s-a înregistrat pe pârtia de la Sigulda, etapă în care s-a clasat pe locul al optulea. Aceasta a mai bifat, totodată, un loc 14 (Konigssee) și un loc 15 (Lillehammer).
Astfel, cei patru sportivi de la CSO Sinaia vor reprezenta culorile României în concursul de sanie de la Jocurile Olimpice de Iarnă ale Tineretului, de la Lillehammer.
Până la competiția din Norvegia, însă, mai sunt două runde în Cupa Mondială, pe 15 și 16 ianuarie la Altenberg (Germania), concurs care contează și pentru Campionatele Europene de juniori, și pe 22 și 23 ianuarie, tot în Germania, la Oberhof.
Prima ediția a Jocurilor Olimpice de Iarnă ale Tineretului a avut loc la Innsbruck, în Austria, iar CSO Sinaia a avut și atunci doi sportivi calificați la concursul de sanie.