Bogdan Chitic

Baschetbaliştii de la CSM Ploieşti au primit, în vară, o moştenire cu greutate, după dispariţia campioanei CSU Asesoft şi înscrierea noii entităţi în Liga I, cu obiectivul asumat de a obţine promovarea în Liga Naţională. Cu o echipă tânără, dar care a purtat destule bătălii la nivel înalt, cu câţiva jucători dornici de afirmare, după ce au stat, ani buni, în umbra vedetelor fostei campioane a României, CSM Ploieşti şi-a văzut de treabă de la bun început, a tratat fiecare meci cu acelaşi nivel de seriozitate şi a ajuns, la finalul turului, în postura echipei virtual calificate în faza semifinală.
Palmaresul „alb-albaştrilor”, care au început sezonul cu Sorin Hartman pe banca tehnică, l-au continuat cu Cornel Alecu – acesta din urmă ajuns „secundul” lui Ionuţ Ivan, instalat în funcţie săptămâna trecută, cuprinde 6 victorii şi o singură înfrângere, bilanţ ce-i clasează la un punct în spatele liderului neînvins – Ştiinţa Bucureşti. La jumătatea drumului către următoarea fază a Ligii I, ploieştenii ştiu însă că mai au mult de tras pentru a-şi îndeplini obiectivul pe termen scurt, cât timp, în retur, vor juca nu mai puţin de 5 meciuri în deplasare, dintre care la BC Miercurea Ciuc şi Rapid Bucureşti, şi vor încerca să atenteze la supremaţia Ştiinţei, pe 20 decembrie, în Sala Sporturilor „Olimpia”.
„Vreau să mulţumesc în primul rând conducerii actuale a Clubului Sportiv Municipal Ploieşti, dar şi Primăriei şi, nu în ultimul rând, consilierilor locali pentru sprijinul acordat în demararea acestui proiect. Având în vedere data la care am început pregătirile, dar şi faptul că am fost repartizaţi în cea mai puternică serie a Ligii I, alături de alte trei formaţii care, în ultimii ani, au atacat, sub o formă sau alta, promovarea în prima divizie, consider că am realizat un tur reuşit de campionat. Am fi putut obţine, e drept, mai mult de la meciul împotriva Ştiinţei, într-un joc în care am demonstrat că nu suntem cu nimic mai prejos în comparaţie cu un adversar mult mai experimentat, dar consider că ne aflăm într-o perioadă în care nu trebuie să privim retrospectiv, ba dimpotrivă, suntem obligaţi să continuăm pe aceeaşi linie şi să privim doar înainte. Ne aşteaptă un retur dificil, în care vom porni la drum printr-o confruntare în deplasare cu BC Miercurea Ciuc, iar băieţii sunt conştienţi că stă în puterea lor să facă ordine la vârf şi să se apropie şi mai mult, printr-o victorie, de primul obiectiv trasat, calificarea în faza semifinală. Totodată, nu trebuie să uităm contribuţia decisivă pe care a avut-o, de-a lungul proiectului, Cătălin Burlacu, un om fără de care nu am fi reuşit să ne situăm, în acest moment, pe poziţia pe care suntem. Burlacu a arătat o dată în plus, dacă mai era nevoie, că Ploieşti înseamnă, pentru el, acasă, iar implicarea sa în acest proiect a furnizat o motivaţie în plus în rândurile acestui grup extraordinar. La final, ţin să mulţumesc întregului colectiv şi să-i invit pe toţi iubitorii de baschet să ne fie alături în lupta pentru promovare. Nu ne va fi uşor să ne îndeplinim obiectivul, dar vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a-l duce la bun sfârşit”, a declarat Dacian Vanc, coordonatorul secţiei de baschet din cadrul CSM Ploieşti.

Movileanu şi Ene, liderii ofensivei ploieştene

Indiferent de numele antrenorilor care s-au aflat pe banca CSM-ului în primele 7 etape din acest sezon, ploieştenii au aliniat de fiecare dată aceeaşi formulă de start, compusă din Dogaru, Movileanu, Dumitrescu (cpt.), Neagoe şi Ene. Fiecare dintre cei cinci oameni de bază ai grupării prahovene a petrecut, aproape la fiecare meci, peste 25 de minute pe parchet, mediile în plan ofensiv ale titularilor fiind următoarele: Dogaru – 8.2 puncte, Movileanu – 20.8 puncte, Dumitrescu – 13.1 puncte, Neagoe – 10.4 puncte şi Ene – 16.5 puncte. Însumând toate aceste cifre, observăm că garnitura de bază a ploieştenilor a produs, în medie, 70 de puncte pe partidă, echivalentul a 80% dintre punctele marcate de băieţii „tripletei” Ionuţ Ivan – Cornel Alecu – Constantin Mircea în acest tur de campionat.
Cu contribuţii importante, de pe bancă, au venit şi Vladimir Biasutti, Călin Dumitru, Danilo Stanoilovici şi Mugur Tudorache, dar, în afara bilanţului per ansamblu, pe faza ofensivă, nu trebuie uitat nici efortul depus în apărare de întreaga echipă, care a fost ceva mai „darnică” în faţa adversarului doar în partidele cu BC Miercurea Ciuc (83 de puncte primite, după prelungiri) şi Ştiinţa Bucureşti (79 de puncte primite). În rest, toate celelalte jocuri au găsit o formaţie a CSM-ului care a ştiut să-şi limiteze oponenţii în drumul spre propriul panou şi să producă, la celălalt capăt al terenului, destule stricăciuni, aşa cum s-a întâmplat cu Energia 2 Tg. Jiu (97 de puncte marcate), SCM U 2 Craiova (103 puncte) şi Gaz Metan 2 Mediaş (104 puncte).

Rezultatele echipei CSM Ploieşti în turul Ligii I:

CSM Ploieşti – BC Miercurea Ciuc 87-83
CSM Ploieşti – CSU 2 Sibiu 78-50
Ştiinţa Bucureşti – CSM Ploieşti 79-70
CSM Ploieşti – Energia 2 Tg. Jiu 97-37
CSM Ploieşti – SCM U 2 Craiova 103-50
CSM Ploieşti – Rapid Bucureşti 65-59
Gaz Metan 2 Mediaş – CSM Ploieşti 37-104

Clasament

1. Ştiinţa Bucureşti (7-0) – 14 puncte
2. CSM Ploieşti (6-1) – 13 puncte
3. BC Miercurea Ciuc (4-3) – 11 puncte
4. Rapid Bucureşti (4-3) – 11 puncte
5. Energia 2 Tg. Jiu (3-4) – 10 puncte
6. Gaz Metan 2 Mediaş (2-5) – 9 puncte
7. CSU 2 Sibiu (2-5) – 9 puncte
8. SCM U 2 Craiova (0-7) – 7 puncte