Petre Apostol

Săptămâna trecută s-a încheiat o nouă ediție a Campionatului Mondial de Șah pentru juniori, organizată la Halkidiki, în Grecia. Printre concurenții prezenți la competiție s-a numărat și o reprezentantă a Clubului Sportiv Municipal Ploiești, Emilia Florentina Coman, pregătită de antrenorul emerit Gheorghe Văsii.
Multiplă campioană națională, tânăra șahistă ploieșteană a concurat la categoria 14 ani, la care au participat, în total, 125 de sportive.
Emilia Coman, care are un rating Elo 1843, a debutat cu o victorie, în disputa cu Rachel Smith, din Scoția, însă a urmat o înfrângere cu Olga Badelka, din Belarus. După aceea, a obținut 3,5 puncte în următoarele patru runde, câștigând cu Ivana Manova (Macedonia), Asal Salimova (Uzbekistan), Aleksandra Maltsevskaya (Rusia) și remizând cu Yuxin Du (China), ajungând pe locul al optulea, la un singur punct de lidera din acel moment, indianca R Vaishali (maestră FIDE).
Însă, în următoarele trei runde, sportiva ploieșteană nu a mai reușit să puncteze, având adversare de top, pierzând cu maestrele FIDE Viktoria Radeva (Bulgaria) și Shengxin Zhao (China) și Nutakki Priyanka (India), toate cu Elo peste 2000. Astfel, a coborât spre mijlocul clasamentului.
Totuși, Emilia a încheiat competiția cu două victorii consecutive, învingând pe Jelena Tomic (Bosnia și Herțegovina) și pe Nazik Yeremyan (Armenia), ocupând locul 30 în ierarhia finală, totalizând 6,5 puncte, la un singur punct de poziția a opta.
Învingătoare a fost indianca R Vaishali (Elo 2314), care a adunat 9,5 puncte în cele 11 runde, fiind urmată, pe podium, de Alicja Sliwicka (Polonia, maestră FIDE, Elo 2129), cu 8,5 puncte, respectiv Agrawal Vantika (India, Elo 2039), cu 8 puncte.
România a avut în total 20 de sportivi în cadrul campionatului, cel mai bun rezultat fiind obținut de candidatul de maestru David Gavrilescu, situat pe locul 15, la categoria băieți 12 ani, cu 7,5 puncte, în vreme ce în Top 20 a mai pătruns maestrul FIDE Mihnea Costachi, clasat pe locul 19 la categoria băieți 16 ani, cu 7 puncte. Emilia Coman a realizat al treilea rezultat din tabăra tricoloră.